4.1 C
Кахул
miercuri, noiembrie 29, 2023

Campania „Let’s Talk” (Hai să vorbim) a ajuns la Cahul. În mun. Cahul, tot mai puține adolescente rămân însărcinate neplanificat

Peste 160 de tineri și tinere, părinți, cadre didactice și reprezentanți ai APL au aflat cum pot preveni sarcina nedorită în adolescență, ce riscuri implică aceasta și au combătut mai multe mituri existente. Discuția „Cum putem preveni sarcina în adolescență?” a fost organizată de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și platforma media Suntparinte.md.

Nadejda Mudrenco, medic obstetrician-ginecolog la Youth Klinic Cahul, a declarat că numărul adolescentelor însărcinate din mun. Cahul este în continuă scădere, datorită ședințelor de informare organizate de serviciile de sănătate destinate tinerilor, a lecțiilor de educație pentru sănătate, precum și a implicării mass-mediei în promovarea comportamentelor sănătoase. Anul trecut au fost înregistrate 82 de nașteri în rândul tinerelor cu vârsta de 15-20 de ani din mun. Cahul, în scădere față de cazurile înregistrate în cele nouă luni ale anului 2019 – 31 de nașteri.

Nadejda Mudrenco susține că sarcina în adolescență implică o serie de complicații atât pentru mamă, cât și pentru făt:

„Numărul de decese materne și cazurile de afecțiuni grave este mai mare cu 50% la vârsta de 15-19 ani. Totodată, rata deceselor neonatale, postnatale și intranatale este mult mai mare în adolescență. Viitoarea mamă suferă și din punct de vedere psihologic, mai ales când este nevoită să ascundă sarcina de părinți sau când partenerul o abandonează. Cunosc un caz când fata a rămas însărcinată și i-a spus mamei abia când se afla în a 15-a săptămână de sarcină. Chiar dacă tinerii au decis să păstreze sarcina și s-au căsătorit, multe dintre planurile lor nu s-au realizat. Tânăra dorea să învețe, să-și facă o carieră și doar apoi să-și întemeieze o familie”.

Ludmila Sîrbu, analistă de Programe Tineret la UNFPA Moldova, a prezentat rezultatele primului Studiu calitativ „Sarcina în adolescență în Republica Moldova”, realizat de Centrul PAS cu suportul UNFPA:

În anul 2018, peste 2.800 de adolescente au rămas însărcinate neplanificat. Studiul demonstrează că tinerii continuă să creadă în mituri ce țin de contracepție. De exemplu, anticoncepționalele sporesc masa musculară, determină creșterea în greutate etc., fetele menționând că „Mai bine rămân însărcinată sau deja cum a da Dumnezeu”. Un alt mit este că prezervativele nu sunt calitative dacă sunt distribuite gratuit la centrele de sănătate prietenoase tinerilor”.

Psihologul Sergiu Toma a îndemnat tinerii și tinerele din sală să se informeze din surse sigure despre consecințele unui act sexual neprotejat și să ia decizii responsabile:

„Unul dintre miturile pe care le-am auzit des este că, dacă partenerul e mai mare decât fata, acesta știe mai multe, are mai multă experiență, este informat, respectiv fata este în siguranță. Nu e adevărat. Nu am întâlnit nicio tânără și niciun tânăr care să-mi spună că, la 16 ani, vrea să devină părinte. Din punctul meu de vedere, pentru a fi pregătit să devii părinte, trebuie să ai cel puțin trei lucruri – un serviciu, un loc unde să trăiești sau pe care să-l închiriezi și un plan de viitor. Dacă nu le ai, e mai degrabă o aventură, decât o decizie responsabilă”.

În țările în care educația pentru sănătate este predată obligatoriu în școală, numărul de sarcini în adolescență s-a redus considerabil. În Estonia, anual, doar 6 fete din 1.000, cu vârsta de 15-19 ani, devin mame. În Republica Moldova, acest număr este de 31 de fete din 1.000.

Olga Petcu este profesoară de Educație pentru sănătate la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din s. Slobozia Mare, Cahul. Ne-a povestit că numărul elevilor care solicită această disciplină crește în fiecare an – de la 90 (anul trecut) la 149 de elevi (în acest an), fiind interesați și elevii din ciclul primar.

„Fiecare curs este adaptat vârstei școlarilor și conține mai multe module, inclusiv despre igiena personală, sport, protecția mediului, alimentația sănătoasă, prevenirea violenței etc. În acest an, predau Educația pentru sănătate împreună cu o voluntară de la „Corpul păcii”. Cel mai des, adolescenții sunt preocupați de schimbările din corpul lor, subiect mai puțin discutat în familie. Pentru ca elevii să se simtă liberi, ei scriu, anonim, ce doresc să afle și eu răspund ulterior la întrebările care-i frământă”.

La Discuția publică a fost prezent și vloggerul Dorin Galben. Acesta le-a povestit celor din sală despre vlogul pe care l-a fondat, menționând că videourile în care el abordează sarcina în adolescență și contracepția sunt printre cele mai vizualizate, dar mai puțin distribuite, din cauză că „oamenilor le este rușine”.

Codul Penal al Republicii Moldova prevede faptul că raportul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani este pedepsit cu închisoare de la 3 la 7 ani. Potrivit datelor oferite de Nicolae Tomoianu, șeful Secţiei securitate publică a Inspectoratului de poliţie Cahul, în acest an au fost înregistrate 6 astfel de cazuri. În realitate, numărul ar fi mult mai mare, însă oamenii legii nu au fost sesizați.

Ultimele știri:
Articole Populare