2.7 C
Кахул
miercuri, noiembrie 30, 2022

Comerțul ilegal de tutun în proximitatea grădinițelor sau lupta agenților economici cu cadrul legal imperfect

Discuțiile pe marginea subiectului ce privește comerțul de tutun în proximitatea instituţiilor de învăţămînt şi a celor medico-sanitare au fost mereu însoțite de argumente care invocă protejarea sănătății sociale.

Argumente greu de combătut, iar Legea 278/2007 cu privire la controlul tutunului ar avea în esență un obiectiv relevant și adecvat care însă este greu de atins din cauza imperfecțiunii cadrului legal.

Toată disputa începe de la faptul că Legea 278/2007 prevede că unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 m2 ce comercializează produse din tutun și produse conexe trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 m de la instituţiile de învăţămînt şi instituţiile medico-sanitare. Însă, noțiunile de instituție de învățământ și de instituție medico-sanitară nu sunt definite de nici un act normativ fapt confirmat prin răspunsurile oferite de Ministerele de resort. Această incertitudine permite agenților economici să atace în judecată procesele verbale întocmite de instituțiile de control și să câștige procese de judecată.

Prin urmare este vorba de o lacună legală care plasează agenții economici și sănătatea publică pe baricade diferite.

Atât timp cât nu este claritate privind cadrul normativ, instituțiile de stat trebuie să se abțină de la aplicarea abuzivă a prevederilor de sancționare, or, ar risca să fie pornite procese de judecată împotriva statului pentru încasarea prejudiciilor cauzate agenților economici”, ne-a comunicat juristul Igor Blanari.

Din surse neoficiale, la moment în Republica Moldova sunt pe rol peste 100 de procese pe subiectul vizat.

Ultimele știri:
Articole Populare