6 C
Кахул
miercuri, noiembrie 29, 2023

Oamenii care suferă din cauza maladiilor vor beneficia de câte un medicament gratuit

Începând cu 1 februarie 2019, cetățenii care sferă din cauza diferitor maladii vor beneficia de câte un medicament gratuit din lista celor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

De medicamente gratuite vor beneficia persoanele care suferă de bolile cardiovasculare, respratorii, osteoarticulare, bolile endocrine, astmul bronșic, pielonefrita acută și cronică, maladii ale aparatului digestiv, hepatită, ciroză hepatică, etc.

Prescrierea medicamentelor se va efectua de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi și pediatric. Ulterior, pacienții vor solicita de la farmacist medicamentul oferit gratuit. Dacă la momentul solicitării medicamentul gratuit va lipsi în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția pacientului în termen de 72 de ore de la adresare.

De asemenea, farmaciile sunt obligate să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratuit în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Totodată, copii până la 18 ani beneficiază în mod gratuit de toate medicamentele din lista celor compensate, destinate tuturor maladiilor depistate la vârsta respectivă.

În prezent, lista medicamentelor compensate include 148 de denumiri comune internaționale.

 

Ultimele știri:
Articole Populare