Bilanţul de activitate al Centrului Național Anticorupție pentru primul trimestru al anului 2018 arată că mai mult de jumătate din actele de corupţie (68 la sută), au fost comise în capitală şi în raioanele de centru ale ţării, 19% au fost identificate în mun. Bălţi şi raioanele de nord ale ţării, iar 13 la sută în mun. Cahul şi raioanele de sud.
De asemenea, în primele trei luni ale anului curent, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au depistat 247 de infracţiuni, cu 14 % mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, 209 sunt acte de corupţie şi conexe corupţiei, 2 infracţiuni de spălare de bani şi 36 de alte categorii de infracţiuni. Potrivit criteriului de gravitate al infracţiunilor depistate – 187 intră în categoria celor deosebit de grave şi grave, 39 – mai puţin grave, iar 21 – uşoare.
Potrivit genurilor de infracţiuni, traficul de influenţă se situează pe primul loc – 68 de cazuri, urmat de abuzul de putere sau abuzul de serviciu – 43 de cazuri; coruperea pasivă – 40, coruperea activă – 31, excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu – 13 şi altele.
În calitate de subiecţi ai infracţiunilor de corupţie şi conexe corupţiei depistate au figurat 30 de factori de decizie din cadrul autorităților publice locale;
17 persoane din domeniul ocrotirii sănătăţii;
9 inspectori de poliţie;
3 conducători de instituţii autonome şi subdiviziuni din cadrul autorităţilor publice;
3 directori de întreprinderi şi organizaţii de stat;
1 procuror;
1 director de agenţie (autoritate publică);
1 persoană din domeniul educaţiei, iar în sectorul privat şi liber profesionist –
59 de persoane fizice;
20 de directori de întreprinderi şi organizaţii din sectorul privat;
4 avocaţi;
1 notar;
1 executor judecătoresc.