1.2 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

700 milioane de lei vor fi investite în sistemul de alimentare cu apă și canalizare din Cahul

Sistemul de aprovizionare cu apă și canalizare din Municipiul Cahul și al altor patru sate din vecinătate va fi reabilitat pe bani europeni. Primăria mun. Cahul a semnat, miercuri, 15 august, acordul financiar care prevede un grant în sumă de 700 milioane lei în acest sens.

Proiectul prevede:

  • Extinderea sistemului de apă și canalizare cu aproximativ 50 km de țevi
  • Înlocuirea țevilor ce fac conexiunea dintre râul Prut și stația de tratare a apei, aproximativ 8 km
  • Construcția a cca. 8 km de apeduct și 8 km de canalizare în s. Cotihana
  • Construcția a cca. 22 km de apeduct și canalizare în s. Crihana Veche, Manta și Pașcani
  • Construcția unei noi stații de epurare a apelor uzate pentru mun. Cahul după standardele europene
  • Îmbunătățirea serviciilor prestate de SA Apa Canal Cahul

Potrivit investitorilor, în anul 2017 a fost elaborate un studiu de fezabilitate privind situația în domeniul sistemului de apeduct și canalizare din Cahul. „Împreună cu toți factorii implicați la nivel local am analizat necesitățile oamenilor în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare în raionul și mun. Cahul, împreună am agreat aceste priorități investiționale și mă bucur că astăzi suntem în poziție să spunem că acordul financiar pentru această asistență de 24 milioane euro este oferită”, a spus Sergiu Guțu, șeful Oficiului Băncii Germane KfW la Chișinău.

Lucrările de reabilitare a sistemului de apă și canalizare vor fi efectuate în urma organizării licitației internaționale de selectare a companiile, urmează a fi demarate din acest an și sunt preconizate până în anul 2022.

La momentul actual, cca. 35% din populația mun. Cahul nu este conectată la rețeaua de canalizare.

De noile servicii vor beneficia cei peste 45 mii de locuitori ai municipiului și a satelor menționate din raionul Cahul. „Cunoaștem foarte bine situația existentă și a măsurilor care trebuie întreprinse, am depus eforturi de argumentare și pregătire a actelor și formularelor necesare pentru a atrage această investiție. Din partea mea, ca primar, și din partea tuturor beneficiarilor, aduc sincere mulțumiri Guvernului federal German și Uniunii Europene pentru acest support care va îmbunătăți viața cahulenilor”, a menționat Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul.

Menționăm că acest proiect urmează a fi cea mai mare investiție străină acordată la nivel local.

Grantul în valoare totală de cca. 35 milioane euro este oferit de către Uniunea Europeană – 10,9 milioane euro și Guvernul Germaniei, prin intermediul Băncii Germane KfW – 23,5 milioane euro.

Ultimele știri:
Articole Populare