0.6 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

80 de tabere din Moldova dau start sezonului de odihnă pentru copii

De la 120 până la 183 de lei – acesta va fi costul unei zile de odihnă pentru un copil în taberele de vară din acest an. Însă ca şi în anii anteriori, părinţii vor achita 20 la sută din costul total al biletului, iar 25 la sută din numărul total de bilete prevăzute pentru taberele din Republica Moldova vor fi repartizate gratuit unor categorii de copii.

Aceste prevederi au fost incluse în recenta Hotărâre de Guvern „Cu privire la organizarea odihnei de vară a copiilor şi adolescenţilor în sezonul estival 2016”, înaintată de Ministerul Educaţiei.

Potrivit documentului, preţurile biletelor în taberele de odihnă pentru copii sunt următoarele:

Nr.  Tipul taberei de vară pentru copii şi adolescenţi Costul unei zile de odihnă pentru un copil (lei)
1. Tabăra de odihnă şi întremare a sănătăţii 153,37
2. Tabăra sportivă a şcolilor sportive pentru copii şi juniori 182,94
3. Tabăra turistică pentru adolescenţi 168,75
4. Tabăra sportivă pentru elevii claselor superioare 156,35
5. Tabăra de întremare cu sejur de zi 119,44

Hotărârea de guvern stabileşte că finanţarea taberelor de vară pentru copii şi adolescenţi se va efectua din bugetul de stat şi bugetele locale, din sumele plătite de părinţi şi din resursele alocate de întreprinderi, organizaţii şi asociaţii. Autorităţile fiecărei unităţi administrativ-teritoriale vor stabili preţurile biletelor în taberele din teritoriul administrat, în funcţie de durata schimbului şi ţinând cont de costul orientativ pentru o zi în tabere.

Suma alocată din bugetul de stat pentru organizarea odihnei de vară a copiilor şi adolescenţilor va fi gestionată de Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS). Biletele achiziţionate de CNAS vor fi repartizate Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, care, la rândul ei, prin intermediul centrelor sindicale naţional-ramurale, va repartiza biletele de odihnă organizaţiilor sindicale primare şi unităţilor economice.

Cu excepţia biletelor de odihnă repartizate de CNAS, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale li se recomandă:

– să acorde gratuit, anumitor categorii de copii (orfani, cu dizabilităţi, din familii vulnerabile etc.), 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor;

– să comercializeze restul biletelor în taberele de vară pentru copii şi adolescenţi, cu 20% din costul total al biletului.

În sezonul estival 2016, se preconizează să fie organizate circa 80 de tabere, de serviciile cărora vor beneficia circa 60 mii de copii şi adolescenţi.

sursa: admiterea.eu
Ultimele știri:
Articole Populare