0.5 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023
Acasă Blog

Zilele Filmului Românesc vin la Cahul

0

Zilele Filmului Românesc ajung în acest an la Cahul în perioada 30-31 octombrie. Publicul va descoperi două dintre cele mai importante filme românești ale ultimului an, dar și un film clasic.

Este vorba de lungmetrajul „Berliner” in regia Marian Crișan, premiera căruia a avut loc la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF). „Berliner” care vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, prezintă istoria unui politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat intr-un orășel de provincie și e găzguit de un cetățean obișnuit, tractorist de meserie, în casa sa, de unde politicianul își va continua campania electorală, punând la cale un plan cameleonic. Pelicula poate fi vizionată la data de 30 octombrie, ora 18:00.

În ultima zi din octombrie publicul va putea viziona „Un film cu fată fermecătoare” regizat de Lucian Bratu și „DOGPOOPGIRL” în regia lui Andrei Huțuleac, la orele 17:00 și respectiv 20:00.

Proiecţiile se vor desfăşura în incinta Teatrului „B. P. Hașdeu”, intrare liberă, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară impuse de autorităţi.

ZFR sunt organizate de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.Parteneri: Primăria mun. Cahul, Teatrul „B. P. Hașdeu”, Asociația pentru Combaterea Izolării Informaționale „ECOU”.

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Balkan Pharmaceuticals, Betty Ice Chișinău, BCR Chișinău, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, Raquette, Print Caro.

Asociația ECOU va implementa în 2023 un proiect de implicare a comunităților locale din #Cahul și #Căușeni în combaterea corupției

0

Deși în ultimii ani autoritățile din Republica #Moldova depun eforturi considerabile pentru a combate corupția din domeniul justiției, totuși conform datelor furnizate de Radarul Corupției cetățenii din comunitățile rurale și urbane mici sunt preocupați în mod special de fenomenul corupției din domeniile sănătate, educație și APL.

În acest context, pe parcursul acestui an, Asociația „ECOU” va implementa proiectul „Împreună cu cetățenii pentru combaterea corupției în comunitățile locale din raioanele Cahul și Căușeni”.

Principalele obiective ale proiectului sunt creșterea nivelului de conștientizare a locuitorilor din cele două raioane privind corupția și consecințele acestui fenomen, sporirea și facilitarea implicării cetățenilor și organizațiilor societății civile în monitorizarea proceselor decizionale locale, responsabilizarea aleșilor locali și funcționarilor publici privind calitatea actului administrativ.

Pentru a atinge obiectivele trasate, în cadrul proiectului vor fi create Comitete Cetățenești de Monitorizare în cinci comunități locale din raioanele Cahul și Căușeni. Principala sarcina a comitetelor va fi monitorizarea procesului decizional, procedurilor de achiziții publice și asigurarea transparenței administrative a APL în vederea excluderii factorului de #corupție în procesul de guvernare locală.

Elementul de inovație a proiectului este aplicarea metodelor și instrumentelor creative pentru a sensibiliza cât mai multe persoane din regiunea de Sud a Republicii Moldova privind corupția si efectele nocive ale acesteia pentru întreaga societate, dar și pentru comunitățile locale în particular. Astfel, în perioada desfășurării proiectului vor fi organizate 9 reprezentații teatrale ale spectacolului „Oare și eu sunt corupt?” destinate publicului larg, vor fi lansate concursuri de eseuri și videouri pentru copii și #tineri / #tinere din cele două raioane.

Proiectul este implementat în colaborare cu AO „Asociația Psihologilor Tighina” și Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii ai proiectului sunt Centrul European „Pro-Europa” din Comrat împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.

Asociația pentru Combaterea Izolării Informaționale „ECOU” este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul „Împreună cu cetățenii pentru combaterea corupției în comunitățile locale din raioanele Cahul și Căușeni”.

Campania „Let’s Talk” (Hai să vorbim) a ajuns la Cahul. În mun. Cahul, tot mai puține adolescente rămân însărcinate neplanificat

0

Peste 160 de tineri și tinere, părinți, cadre didactice și reprezentanți ai APL au aflat cum pot preveni sarcina nedorită în adolescență, ce riscuri implică aceasta și au combătut mai multe mituri existente. Discuția „Cum putem preveni sarcina în adolescență?” a fost organizată de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și platforma media Suntparinte.md.

Nadejda Mudrenco, medic obstetrician-ginecolog la Youth Klinic Cahul, a declarat că numărul adolescentelor însărcinate din mun. Cahul este în continuă scădere, datorită ședințelor de informare organizate de serviciile de sănătate destinate tinerilor, a lecțiilor de educație pentru sănătate, precum și a implicării mass-mediei în promovarea comportamentelor sănătoase. Anul trecut au fost înregistrate 82 de nașteri în rândul tinerelor cu vârsta de 15-20 de ani din mun. Cahul, în scădere față de cazurile înregistrate în cele nouă luni ale anului 2019 – 31 de nașteri.

Nadejda Mudrenco susține că sarcina în adolescență implică o serie de complicații atât pentru mamă, cât și pentru făt:

„Numărul de decese materne și cazurile de afecțiuni grave este mai mare cu 50% la vârsta de 15-19 ani. Totodată, rata deceselor neonatale, postnatale și intranatale este mult mai mare în adolescență. Viitoarea mamă suferă și din punct de vedere psihologic, mai ales când este nevoită să ascundă sarcina de părinți sau când partenerul o abandonează. Cunosc un caz când fata a rămas însărcinată și i-a spus mamei abia când se afla în a 15-a săptămână de sarcină. Chiar dacă tinerii au decis să păstreze sarcina și s-au căsătorit, multe dintre planurile lor nu s-au realizat. Tânăra dorea să învețe, să-și facă o carieră și doar apoi să-și întemeieze o familie”.

Ludmila Sîrbu, analistă de Programe Tineret la UNFPA Moldova, a prezentat rezultatele primului Studiu calitativ „Sarcina în adolescență în Republica Moldova”, realizat de Centrul PAS cu suportul UNFPA:

În anul 2018, peste 2.800 de adolescente au rămas însărcinate neplanificat. Studiul demonstrează că tinerii continuă să creadă în mituri ce țin de contracepție. De exemplu, anticoncepționalele sporesc masa musculară, determină creșterea în greutate etc., fetele menționând că „Mai bine rămân însărcinată sau deja cum a da Dumnezeu”. Un alt mit este că prezervativele nu sunt calitative dacă sunt distribuite gratuit la centrele de sănătate prietenoase tinerilor”.

Psihologul Sergiu Toma a îndemnat tinerii și tinerele din sală să se informeze din surse sigure despre consecințele unui act sexual neprotejat și să ia decizii responsabile:

„Unul dintre miturile pe care le-am auzit des este că, dacă partenerul e mai mare decât fata, acesta știe mai multe, are mai multă experiență, este informat, respectiv fata este în siguranță. Nu e adevărat. Nu am întâlnit nicio tânără și niciun tânăr care să-mi spună că, la 16 ani, vrea să devină părinte. Din punctul meu de vedere, pentru a fi pregătit să devii părinte, trebuie să ai cel puțin trei lucruri – un serviciu, un loc unde să trăiești sau pe care să-l închiriezi și un plan de viitor. Dacă nu le ai, e mai degrabă o aventură, decât o decizie responsabilă”.

În țările în care educația pentru sănătate este predată obligatoriu în școală, numărul de sarcini în adolescență s-a redus considerabil. În Estonia, anual, doar 6 fete din 1.000, cu vârsta de 15-19 ani, devin mame. În Republica Moldova, acest număr este de 31 de fete din 1.000.

Olga Petcu este profesoară de Educație pentru sănătate la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din s. Slobozia Mare, Cahul. Ne-a povestit că numărul elevilor care solicită această disciplină crește în fiecare an – de la 90 (anul trecut) la 149 de elevi (în acest an), fiind interesați și elevii din ciclul primar.

„Fiecare curs este adaptat vârstei școlarilor și conține mai multe module, inclusiv despre igiena personală, sport, protecția mediului, alimentația sănătoasă, prevenirea violenței etc. În acest an, predau Educația pentru sănătate împreună cu o voluntară de la „Corpul păcii”. Cel mai des, adolescenții sunt preocupați de schimbările din corpul lor, subiect mai puțin discutat în familie. Pentru ca elevii să se simtă liberi, ei scriu, anonim, ce doresc să afle și eu răspund ulterior la întrebările care-i frământă”.

La Discuția publică a fost prezent și vloggerul Dorin Galben. Acesta le-a povestit celor din sală despre vlogul pe care l-a fondat, menționând că videourile în care el abordează sarcina în adolescență și contracepția sunt printre cele mai vizualizate, dar mai puțin distribuite, din cauză că „oamenilor le este rușine”.

Codul Penal al Republicii Moldova prevede faptul că raportul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani este pedepsit cu închisoare de la 3 la 7 ani. Potrivit datelor oferite de Nicolae Tomoianu, șeful Secţiei securitate publică a Inspectoratului de poliţie Cahul, în acest an au fost înregistrate 6 astfel de cazuri. În realitate, numărul ar fi mult mai mare, însă oamenii legii nu au fost sesizați.

Un motociclist din Cahul a ajuns la spital iar altul a decedat în urma unui accident rutier cu o mașină de poliție

0

Un bărbat de 33 de ani, locuitor al raionului Cahul a ajuns la spital cu diverse traumatisme, iar altul de 28 de ani a decedat în urma unui accident rutier.

Potrivit poliției, bărbatul din Cahul, fiind la ghidonul unei motociclete de model Yamaha, deplasându-se cu viteză excesivă a  a lovit partea stângă a automobilului poliției care ar fi fost solicitată în urma unui alt accident rutier.

Ulterior, în urma impactului o altă motocicletă de marca Honda, condusă de un motociclist în vârstă de 28 de ani, s-a izbit în Duster-ul poliției, oprit pe carosabil.

Ambii motocicliști au fost transportați la Spitalul Raional Comrat cu diverse leziuni.

Primul motociclist implicat în accident, cel care se afla la ghidonul motocicletei Yamaha a fost transporta la spital cu diverse traumatisme, iar cel de al doilea motociclist a decedat pe patul de spital.  Pe cazul dat a fost pornită urmărirea penală, iar Procuratura raionului Comrat urmează să investigheze toate circumstanțele producerii accidentului. Menționăm, motocicliștii dispun de permise de conducere cu categoria (A), fiind verificaţi alcoolscopic, s-a constatat că niciunul din ei nu se afla in stare de ebrietate alcoolică”, a comunicat Mariana Bețivu, ofițerul de presă al IGP pentru deschide.md.

Oportunitate de muncă – Manager Creditare Cahul

0

Ai experiență și ești pasionat de domeniul financiar?

Creșterea profesională și învățarea continuă e o prioritate pentru tine?

Dorești să fii partea a unei companii care își prețuiește clienții și angajații?

Alătură-te echipei Invest Credit pentru a transpune aceste lucruri în realitate!

Angajăm Manager Creditare cu experiență pentru filiala noastră din Cahul.

Căutăm o persoană:

  • Pasionată și cu experiență în domeniul financiar/creditare

  • Cu abilități de analiză, responsabilă, organizată și atenție la detalii

  • Flexibilă, cu inițiativă, capacitate de comunicare și conlucrare în echipă

  • Care cunoaște fluent limba română și rusă

  • Cu studii superioare

Vei fi responsabil(ă) de:

   1. Inițierea și menținerea relațiilor cu clienții

   2. Analiza cererilor de împrumut

   3. Promovarea produselor de creditare

   4. Monitorizarea rambursării împrumuturilor

Beneficii:

   • Spirit pozitiv de echipă și atmosferă de colegialitate

   • Pachet social deplin și perspectivă de creștere profesională

   • Remunerare competitivă și bonusuri atractive

   • Treninguri și oportunități de dezvoltare personală cu participarea experților străini

Cultura companiei:

Invest Credit este o organizație de creditare ne-bancară (OCN) care pune preț pe formarea și creșterea relațiilor de lungă durată cu clienții săi, pe valorificarea angajaților și încurajarea creșterii profesionale, personale, intelectuale, emoționale și spirituale.

Misiunea Invest-Credit este oferirea serviciilor financiare de calitate cu angajament pentru excelență și integritate, care să producă o schimbare spre bine în viața clienților noștri.

Viziunea Invest-Credit este ca Republica Moldova să devină o Țară în care fiecare om se poate afirma, să-și deschidă o afacere proprie ori să fie angajat la condiții decente, să își permită o viață bună și onestă. Dorim ca fiecare concetățean de al nostru să-și găsească speranța și scopul acasă! Avem nevoie de oameni buni și în Moldova.

Cum aplici pentru această poziție:

   1. Aplică pentru job pe Facebook

   2. Trimite CV-ul tău pe adresa office@investcredit.md

   3. Așteaptă răspunsul nostru 🙂

Comerțul ilegal de tutun în proximitatea grădinițelor sau lupta agenților economici cu cadrul legal imperfect

0

Discuțiile pe marginea subiectului ce privește comerțul de tutun în proximitatea instituţiilor de învăţămînt şi a celor medico-sanitare au fost mereu însoțite de argumente care invocă protejarea sănătății sociale.

Argumente greu de combătut, iar Legea 278/2007 cu privire la controlul tutunului ar avea în esență un obiectiv relevant și adecvat care însă este greu de atins din cauza imperfecțiunii cadrului legal.

Toată disputa începe de la faptul că Legea 278/2007 prevede că unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 m2 ce comercializează produse din tutun și produse conexe trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 m de la instituţiile de învăţămînt şi instituţiile medico-sanitare. Însă, noțiunile de instituție de învățământ și de instituție medico-sanitară nu sunt definite de nici un act normativ fapt confirmat prin răspunsurile oferite de Ministerele de resort. Această incertitudine permite agenților economici să atace în judecată procesele verbale întocmite de instituțiile de control și să câștige procese de judecată.

Prin urmare este vorba de o lacună legală care plasează agenții economici și sănătatea publică pe baricade diferite.

Atât timp cât nu este claritate privind cadrul normativ, instituțiile de stat trebuie să se abțină de la aplicarea abuzivă a prevederilor de sancționare, or, ar risca să fie pornite procese de judecată împotriva statului pentru încasarea prejudiciilor cauzate agenților economici”, ne-a comunicat juristul Igor Blanari.

Din surse neoficiale, la moment în Republica Moldova sunt pe rol peste 100 de procese pe subiectul vizat.

Acte false depistate DIN NOU la vama Cahul. Un tânăr a încercat să traverseze frontiera de stat cu un permis de conducere fals

0

Cazul a avut loc ieri, 18 iunie, când la controlul trecerii frontierei s-a apropiat un autoturism de model Mercedes, în salonul căruia se afla un tânăr moldovean de 25 de ani din Cahul.

Acesta a prezentat actele care erau în regulă însă comportamentul agitat al tânărului a trezit suspiciuni polițiștilor de frontieră, dar și declarațiile acestuia privind scopul călătoriei sale în afara țării.

În context, tânărul a fost supusă controlului suplimentar, fiindu-i solicitat de a prezenta toate actele ce le deține asupra sa. Ca urmare, acesta a înmanat la control și un permis de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile române.

După cercetarea minuțioasă a documentului, polițiștii de frontieră au constatat că este falsificat. Ba mai mult, tânărul a recunoscut la audieri că știa despre contrafacerea actului. Acesta a relatat că acum doi ani, niște conaționali, stabiliți în Franța, i-au propus să activeze în calitate de șofer și tot ei l-au ajutat, contra sumei de 300 de euro, să intre în posesia permisului de conducere.

Permisul a fost ridicat și transmis spre expertiza tehnico-judiciară, iar pe numele cetățeanului moldovean s-a pornit un proces penal pe faptul săvârșirii infracțiunii de deținere și folosire a actelor oficiale false. Totodată, tânărul și-a întrerupt călătoria, luând decizia de a face cale întoarsă de la frontieră.

Părinții și cadrele didactice din Giurgiulești au aflat cum să prevină violența și unde să se adreseze după ajutor

0

100 de părinți și cadre didactice au aflat ce înseamnă violența, ce impact are violența în familie asupra copiilor, metodele de protecție/asistență a victimelor, ce pedeapsă riscă agresorii etc. Informațiile au fost oferite de avocata Olga Ojog în cadrul Discuției publice „Prima palmă nu va fi și ultima. Să trăim într-un mediu fără violență”, organizată la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din s. Giurgiulești.

Evenimentul a fost organizat de platforma media Suntparinte.md, cu susținerea UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor). 

„Chiar dacă este bătută, victima tace, pentru că-i este rușine, vrea să mențină familia sau copiii să aibă tată, indiferent cât de violent este acesta. Societatea nu intervine nici când vede că un părinte își bate copilul. De ce? Părintele spune să nu ne amestecăm, că el știe mai bine ce e nevoie pentru copilul lui și că astfel îl educă”, au confirmat cei din sală.

În cadrul discuției, Olga Ojog le-a explicat diferența dintre familiile conflictuale și cele în care există violență:

„În familiile conflictuale, subiecții sunt pe poziții de egalitate. În familiile cu violență există întotdeauna o persoană autoritară, care aplică o formă de violență, și cealaltă – care rabdă și tace. Rolurile nu se schimbă niciodată. În familiile conflictuale, la bază se află o problemă (de exemplu, educația copiilor). În familiile cu violență se caută un motiv. Agresorul știe din start ce va face, cum să provoace victima ca să ajungă la ceea ce el își dorește. M-am ocupat de un caz când soțul venea de la serviciu, ajungea în curte, vărsa cu piciorul apa de la câine, după care-și bătea soția din cauză că nu avea câinele apă”.

Cei prezenți au mai aflat că, din anul 2010, agresorii familiali nu mai pot achita amendă. În prezent, agresorul poate fi sancționat, pentru violență în familie, prin muncă neremunerată în folosul comunității sau prin arest contravențional, durata fiind stabilită în funcție de gravitatea leziunilor pe care le-a suportat victima.

Olga Ojog le-a vorbit și despre Ordinul de restricție de urgență – un act emis de urgență de poliţie, prin care agresorul este înlăturat imediat din locuință pentru o perioadă de până la 10 zile, precum și despre Ordonanța de protecție – act emis de instanța de judecată în 24 de ore de la primirea cererii, prin care agresorul este obligat să părăsească locuința și să stea departe de victimă pe un termen de până la trei luni.

La sfârșitul discuției publice, unul dintre bărbații prezenți la eveniment a menționat că „o soluție pentru diminuarea cazurilor de violență în familie, în instituțiile de învățământ, pe stradă etc. este introducerea în curriculum a unor lecții despre disciplinarea pozitivă, formele violenței, metodele de prevenire, serviciile de asistență, ceea ce ar contribui și mai mult la dezvoltarea mintală și fizică a copilului, nu doar predarea matematicii sau a altor discipline”.

Țigări și anabolizante care urmau să ajungă în Marea Britanie și Italia depistate în microbuze de pasageri și colete

0

Peste 15 mii de țigarete, de diverse mărci și aproximativ o mie de anabolizante au fost depistate în doua microbuze de pasageri și colete care intenționau să ajungă în Marea Britanie și Italia.


Țigaretele au fost reținute, aseară, după ce câinele de serviciu a reacționat la tavanul și torpedoul unui microbuz de pasageri și colete, care se îndrepta spre Marea Britanie. În urma demontării acestora, au fost depistate 15.200 de țigarete, marcate cu timbru de acciz al RM.


Tot într-un microbuz de pasageri și bagaje neînsoțite au fost depistate și produsele anabolizante. Substanțele restricționate au fost găsite de câinele Vămii, în dimineața zilei de astăzi, într-un colet care ar fi urmat să ajungă în Italia. Acestea erau camuflate în cutii de cereale. În total, vameșii au numărat 825 de pastile și 149 de fiole cu substanțe anabolizante, de producție autohtonă.


În ambele cazuri, au fost reținute atât mărfurile, cât și vehiculele folosite la transportarea acestora. De asemenea, șoferii unităților de transport urmează să achite și amenzi în mărime de până la 4.500 de lei.

30 de zile de arest pentru bărbatul care a tras două focuri de armă în patrula poliției de frontieră

0

Bărbatul din Slobozia Mare, care a efectuat două împușcături în direcția angajaților Poliției de Frontieră, a primit mandat de arest pentru 30 de zile.  În prezent acesta se află în Penitenciarul nr. 5 din Cahul.

În urma cercetărilor primare s-a stabilit că bărbatul nu este la prima abatere de la lege, fiind recent eliberat din detenție unde și-a ispășit pedeapsa pentru furt. Arma de vânătoare „ИЖ 27-Е” din care a tras două focuri asupra patrulei Poliției de Frontieră o deținea ilegal.

Din 31 ianuarie curent, arma figura ca sustrasă de la un locuitor al satului Lăpușna, raionul Hîncești. În acest sens se întreprind măsuri de elucidare a tuturor circumstanțelor de către angajații Inspectoratului de Poliție Hîncești, care au inițiat o anchetă penală. La fel, după verificarea locului faptei s-a depistat și ridicat alte trei cartușe calibru 16.

Amintim că în dimineața zilei de 13 februarie curent, în timpul desfășurării activității de verificare a patrulelor aflate în misiune de supraveghere a frontierei de stat, conducerea SPF Brânza a observat o persoană cu arma în spate. Apropiindu-se de aceasta, în vederea aflării scopului în zona de frontieră, bărbatul nu a reacționat și nu s-a supus solicitării polițiștilor de frontieră. Din contra a îndreptat arma spre patrula Poliției de Frontieră și a efectuat două împușcături, astfel fiind pusă în pericol viața și sănătatea angajaților. La scurt timp bărbatul a fost reținut și încătușat.