3.2 C
Кахул
duminică, decembrie 4, 2022

Admitere 2017. Ce faci după clasa 9-a? Colegiu sau liceu?

După ce ai absolvit cu succes toate examenele, probabil te gîndești ce să faci mai departe, sau deja ai luat o decizie. Dacă încă nu ești hotărît unde să depui actele la studii mai departe, vom încerca să facem o mică analiză de a găsi avataje şi dezavantaje pentru urmarea colegiului sau liceului, pentru ca să înțelegi diferența dintre acestea și să faci alegerea potrivită pentru tine.

Pentru început, îți spunem că nu există nici o diferenţă între profesori. Aceeaşi profesori buni îi găsești şi la colegiu şi la liceu. Interesul lor pentru tine e acelaşi, adică depinde de profesor şi nu de instituţie la cît de mult ţine profesorul să te ajute şi să te informeze.

La liceu înveți gratis, la colegiu ori înveţi gratis ori plăteşti studiile prin contract. Ce ţine de bani, depinde de situația fianciară, dar cel mai mult, de tine, pentru că dacă ai învățat bine pînă acum și ai note mari, la colegiu, ai șansa să prinzi un loc la buget. Și dacă vei continua în același ritm, o să primești și bursă.

Cînd ajungi la colegiu, primele luni îţi par foarte grele, pentru că la colegiu se învaţă. Pe lîngă obiectele liceale mai ai şi obiecte de specialitate, la care dai examene la sfîrşit de semestru/an. Cerinţele sunt mai mari dar dacă te organizezi şi motivezi, ajungi repede la o stare mai liberă, cînd te mai acomodezi. De asemenea, e mai strict cu absenţele.

Experienţa pe care o acumulezi la colegiu este mai mare decît la liceu, unde puţini se gîndesc la viitor, puţini încearcă să lucreze, puţini sunt departe de casă, singuri. Dacă nu-ţi place liceul, cred ca e mai bine să te duci la colegiu decît la alt liceu. Oamenii sunt mai maturi şi relişti.

Un dezavantaj mare al colegiului este anul 4, care-l înveţi după BAC, dar dacă îţi place ceea ce ţi-ai ales îți va fi interesant, pentru că înveţi doar specialitatea. După urmezi universitatea, unde îţi va fi mai uşor decît celor veniţi de la liceu, pentru că vei avea baze şi unele cunoştinţe pe specialitate.

Cel mai important şi substanţial avantaj al colegiului îl găsim în faptul că faci cunoştinţă cu specialitatea care-ţi place. Dacă va rămîne favorită, vei urma universitatea la aceleaşi obiecte şi vei deveni un specialist foarte bun.

Dacă ai decis să faci studiile în Cahul, poți depune actele la următoarele licee sau colegii:

  • Liceul Teoretic “M.Eminescu”;
  • Liceul Teoretic “Ioan – Voda”;
  • Liceul Teoretic “P.Rumeantev”;
  • Liceul Teoretic “I.Creanga”;
  • Liceul Teoretic “D.Cantemir”;
  • Colegiul “Iulia Hasdeu”;
  • Colegiul de Medicină.

Într-un final, alegerea rămîne de partea ta, dacă nu vezi un domeniu de interes ca să faci colegiu, sau dacă nu ești încă decis, ar fi mai bine să mergi la liceu, iar dacă deja ai anumite preferințe și îți dorești să fii un specialist bun într-un anumit domeniu, poți opta pentru studiile la colegiu. Îți urăm mult succes!

P.S. Dacă ai absolvit deja studiile la liceu sau colegiu, scrie un comentariu sau un sfat despre experiența ta.

Ultimele știri:
Articole Populare