0.5 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Biserica, terenul de joacă și terasa

La mijlocul lunii august, mai exact la data de 14, a avut loc o ședință „extraordinară” a Consiliului municipal Cahul în cadrul căreia aleșii poporului s-au reunit pentru a aborda câteva subiecte de o importanță majoră, nu atât pentru cahuleni, cât pentru domniile lor.

Prima și cea mai controversată a fost hotărârea de a acorda Bisericii Sf. Mihail și Gavriil din Cahul suma de 500 mii lei din bugetul municipiului. Proiectul acestei hotărâri nu a fost inclus prima dată pe ordinea de zi, acesta fiind prezent la încă două reuniuni ale consilierilor, însă din lipsă de voturi nu a fost susținut. Așa sau altfel, inițiativa promovată intens de consilierul comunist Pavel Anton, care este o rudă apropiată a preotului bisericii din Cahul, a fost susținută într-un final de 17 consilieri din cei 18 prezenți la ședință. Pe lângă susținerea din partea Consiliului municipal, biserica a cerut ajutor de 500 mii și de la Consiliul raional. Acolo în privința suportului s-a decis fără tărăgănări.

Cu toată susținerea APL-ului, admnistrația bisericii cere dar nu oferă. Aceasta nu a prezentat niciun deziv de cheltuieli și nu a certificat în niciun fel faptul că are nevoie anume de suma respectivă pentru reabiliarea lăcașului sfânt, deși Primaria a solicitat acest lucru. Prin urmare, apar semne de întrebare în privința transaprenței instituției bisericești și a deciziilor luate de consilieri. Cum vor fi cheltuiți acești bani? Care este prețul lucrărilor? De ce consiliul ia astfel de decizii fără să se consulte cu cahulenii? De asemenea, lucrările care deja au început nu pot fi catalogate drept restaurare, așa cum pretind reprezentanții bisericii, ci reconstrucție, fiind efectuate lucrări capitale, inclusiv cu schimbarea imaginii exterioare.

În acest sens, redacția „dinCahul.md” a efectuat un sondaj de opinie pe rețelele de socializare. Opiniile respondenților s-au împărțit. Astfel, 60% nu au fost de accord cu această decizie, în timp ce 40% dintre participanții la sondaj au susținut decizia consilierilor. Toată treaba asta trezește suspiciuni de netransparență în gestionarea banilor publici. La momentul actual, primarul mun. Cahul, Nicolae Dandiș, urmează să decidă și el dacă va executa sau nu hotărârea Consiliului. „Deși a fost adoptată decizia de Consiliu și indiferent de cine și ce i-a promis, niciun leu nu voi transfera pâna nu se vor clarifica mai multe aspecte”, a menționat edilul mun. Cahul.

Un alt subiect pe ordinea de zi a vizat direct afacerea aceluiași consilier comunist, Pavel Anton. Cancelaria de Stat a considerat ilegală decizia Consiliul municipal Cahul care ar fi permis ca acesta să construiască o terasă deasupra trotuarului pe strada 31 august și a depus o sesizare în acest sens. Motivul ar fi că pilonii de suport sunt construcție capitală pe teren public, care potrivit legii nu pot fi parte a construcțiilor și nici date în arendă. Cu toate acestea, consilierii nu și-au schimbat poziția și au respins sesizarea Cancelariei de Stat, lăsând lucrurile să decurgă în favoarea consilierului comunist.

Încă o decizie care merită atenție a fost cea de a permite fundației „Iubesc Moldova” să construiască un teren de joacă într-o ogradă din sectorul Lapaevca. Păi și ce e rău aici, v-ați putea întreba. Rău este că fundația „Iubesc Moldova” gestionează, investește și pompează resurse financiare nedeclarate și dubioase în acțiuni care duc să lustruiască imaginea și servesc intereselor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Totodată, această zonă de agrement se va construi chiar în ograda șefului OT Cahul a PSRM, Vasile Mihailov.

Consilierii au luat decizia de a construi anume în această ogradă terenul, deși acolo deja era preconizat pentru construcție un proiect similar, finanțat de Uniunea Europeana. Consilierii au refuzat categoric strămutarea viitorului teren de fotbal în altă locație, deși Primăria le-a oferit mai multe locuri asemănătoare. Prin urmare, putem anticipa ca această acțiune va fi transformată în publicitate politică, despre care, cu siguranță, vom auzi și în campaniile electorale de la alegerile din anul viitor.

În concluzie putem constata, fără dubii, că atât consilierii, cât și formațiunile politice, deja se pregătesc de alegerile parlamentare și cele locale din 2019. Unii mai adună cât mai pot, alții își pregătesc terenul pentru a-și face imagine în fața electoratului. Dar cu ce se aleg cahulenii atunci când aleșii locali nu găsesc compromis, cheltuie necorespunzator banii publici sau se gândesc numai la bunăstarea personală?

A.T.

 

Ultimele știri:
Articole Populare