Serviciile juridice, consultanța juridică au fost, sunt și vor fi la mare căutare, deoarece atunci cînd un drept este încălcat este nevoie de ajutor, asistență calificată, restabilind astfel, în acest mod balanța neînțelegerilor.
Azi societatea Republicii Moldova a fost privată de dreptul de a cunoaște dreptul, dreptul nu-l mai găsim nici în școală deja, iar asta e trist, e trist cînd privim și statistica dosarelor la CEDO, mai ales prejudiciile pe care cetățenii practic celui mai sărac stat trebuie să achite milioane la buget. E și mai trist că nimeni nu depune efort, dar nici cei care sunt în situații dificile nu mai doresc să pună umărul.
Cu toate acestea cei care apelează la servicii unui jurist, cred că discutînd cu un jurist problema e ca și cum rezolvată, însă nu întotdeauna, dar în majoritatea cazurilor doar pe jumătate, cel puțin moral te-ai plîns… dar de fapt problema ta este pusă pe umerii unui jurist.
Iată că atunci cînd mergeți pentru un sfat la un jurist trebuie să țineți cont de următoarele:
- Problema rămîne – soluțiile pot apărea pe parcurs;
- Discuția cu un jurist nu înseamnă că problema/situația în care te afli deja s-a rezolvat, trebuie să ai rabdare;
- Atunci cînd ceri ajutor, nu-l poți cere fără să oferi ceva, pe lîngă ceva financiar, cel care te ajută are nevoie de informație deplină, tăinuirea micilor detalii, nu-ți poate soluționa problema;
- Cercetează piața companiilor/birourilor de avocați atunci cînd ai nevoie de ajutor specializat, doar așa poți soluționa problema ta, nu cu ajutorul rudelor…. (cred că aici e destul de înțeles mesajul), din astă cauză nici nu aveți problema rezolvată sau cel puțin ameliorarea situației, pentru că apelați la astfel de ajutoare;
- Explică problema detaliat, întreabă mai multe soluții pentru tine, doar așa îți poți găsi soluția potrivită;
- Și mai mult înainte de face ceva, consultă-te, informează-te, după care poți acționa, mai bine să previi decît să lecuiști…