0.6 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Cine te reprezintă în Parlament? Circumscripția nr.43, Cahul – Sergiu Rența

Alegerile parlamentare 2019 sunt tot mai aproape. Candidații la funcțiile de deputat și formațiunile politice sunt în plină campanie electorală și delectează alegătorii cu cele mai alese promisiuni și angajamente.

Redacția portalului „dinCahul.md” a oferit posibilitatea candidaților la funcția de deputat pe circumscripția uninominală nr.43 Cahul să aducă la cunoștința cetățenilor viziunile și obiectivele pe care ar dori să le atingă dacă vor ajunge deputați prin răspunsurile la patru întrebări.

Candidatul din partea PPPN, Sergiu Rența a dat curs propunerii noastre și a răspuns la întrebări.

Care este programul electoral cu care candidați?

„În platforma electorală cu care mergem în aceste alegeri sunt răspunsuri la toate întrebările, de la cele mai globale, așa ca reconstituirea statului de drept (scopul principal al întregii societăți trebuie să fie construirea unui stat moldovenesc viabil) în baza unei noi Constituții, până la problemele concrete din diferite sectoare a economiei și a organelor locale de drept”.

Ideile pentru care lupt eu, alături de toată echipa PN, rămân neschimbate din 2014:

  • Restabilirea statului de drept și deoligarhizarea țării;
  • Introducerea dictaturii legii;
  • Înăsprirea pedepsei pentru infracțiunile de corupție (lupta împotriva corupției);
  • Introducerea prezumției de vinovăție pentru funcționari;
  • Revizuirea rezultatelor privatizărilor ilegale;
  • Investigarea crimelor de rezonanță, cum ar fi furtul miliardului din sistemul bancar, cu atragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați de acest furt;
  • Adoptarea Legii lustrației în privința celor care au deservit interesele mafiote ale grupărilor oligarhie din Republica Moldova (persoanelor care s-au discreditat fiind în serviciul public, care au adus prejudicii interesului statului și societății, nu pot ocupa în continuare funcții publice);
  • Confiscarea proprietăților funcționarilor care nu pot demonstra legalitatea bunurilor deținute, inclusiv și în privința celor care deja nu mai activează în serviciul public (din diferite motive). 
  • Depolitizarea instituțiilor puterii de stat și, în primul rând, a Procuraturii Generale;
  • Interzicerea prin lege a „turismului” politic de la un partid la altul,

În final, reconstruirea statului moldovenesc viabil, care ar asigura existența și dezvoltarea poporului nostru. 

Care sunt principalele probleme în raionul și municipiul Cahul și cum le ve-ți soluționa în caz în care ve-ți deveni deputat?

„Ce ține de problemele din Municiupiul și Raionul Cahul, acestea, cred că, sunt de rang național. În primul rând, țin de monopolul asupra instituțiilor de stat, dar și politizarea acestora. Nici un cetățean de rând nu își va putea dezvolta o afacere sau nu se va putea angaja într-o instituție de stat, chiar dacă are competențe, până nu are cerere de aderare la partid. Toți angajații instituțiilor statului se supun unor presiuni catastrofale din partea reprezentanților puterii. De asemenea s-a pus monopolul asupra lucrărilor din bugetul de stat, adică toate tenderele din raion sunt câștigate de două companii, care reprezintă interesele politice a clanului mafiot. Nu mai vorbim de folosirea resurselor administrative în interese personale și de partid. Întotdeauna am luptat și indiferent de situație voi continua să lupt împotriva acestor standarte” ale puterii corupte! „Fiind în dialog permanent cu locuitorii raionului, știu că principalele probleme cu care ne confruntăm astăzi, atât Dvs., cât și eu și familia mea, sunt condițiile în care cresc și se dezvoltă copiii noștri, drumurile pe care nu te poți deplasa, sistemul din sănătate (sistem în care polița de asigurare nu schimbă nimic și migrația specialiștilor medicali este în creștere permanentă), și, nu în ultimul rând, lipsa unei echități în sistemul de salarizare și pensionare”.  

Funcția de deputat vă va permite să veniți în parlament cu inițiative legislative. Ce proiecte de lege ve-ți elabora pentru ca nivelul de trai și condițiile sociale ale cetățenilor Republicii Moldova să se ridice la un nivel superior?

Funcția de Deputat nu se mărginește doar la tăierea „panglicuțelor” și folosirea pârghiilor administrative locale, dar constă în elaborarea unor strategii anuale pe domenii (Anul educației, sănătății, salarizării, drumurilor) și elaborarea proiectelor de lege  axate pe interesul cetățenilor de rând, mai ales a cahulenilor”.

De ce cahulenii trebuie să-și dea votul pentu candidatura dumneavoastră?

„Pentru că întotdeauna am luptat pentru drepturile omului de rând, și voi continua să fac acest lucru! Niciodată nu am mers la înțelegere cu reprezentanții acestui sistem antipopular și mafiot, și niciodată nu voi face acest lucru! Mereu m-am străduit să fiu omul cuvântului. Dacă la mine, în calitate de consilier orășenesc, vine un om cu o problemă oarecare, trebuie să înțeleg exact dacă îl pot ajuta sau nu. „Partidul Nostru” nu s-a slăvit nicicând prin promisiuni deșarte. Iar mandatul deputatului în Parlament este o posibilitate suplimentară de a ne ține de cuvânt și a face și mai multe lucruri bune pentru Cahul și tot raionul nostrum”.

Ultimele știri:
Articole Populare