Anunțul a fost făcut de Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
„În cadrul Comisiei s-a declarat Cod Portocaliu pentru rujeolă, ceea ce impune la nivel naţional de a veni cu un set de măsuri de fortificare şi prevenire a extinderii acestor focare, dar şi prevenirea unei epidemii. Această maladie se răspândeşte rapid, afectând unele teritorii administrative în sudul ţării, cum ar fi Ceadâr-Lunga, Taraclia, Vulcăneşti dar şi cazuri unice în raionul Ungheni, Străşeni şi Nisporeni. Sâmbătă am fost anunţaţi că sunt câte două cazuri constatate şi în două localităţi din raionul Cahul”.
În luna august, situaţia epidemiologică s-a agravat pe seama cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor care s-au aflat într-o tabără. Drept urmare a unui copil bolnav care a fost în Ucraina şi s-a întors în perioada de incubare şi risc major de contagiune, a avut loc declanşarea şi izbucnirea focarelor de rujeolă.
Numărul mare de îmbolnăviri ar fi cauzat de scăderea numărului de vaccinări, dar și de iresponsabilitatea instituțiilor publice.
„S-a constatat un număr scăzut a vaccinării în mai multe raioane din ţară: Bălţi, Cuşeni, Cahul, Ialoveni, Tiraspol, Dubăsari, Taraclia. Modul de transmitere a acestei maladii este calea aerogenă. Părinţii sunt încurajaţi să verifice dacă copilul său a fost vaccinat conform calendarului de vaccinare la medicul de familie sau asistentul medical”, a precizat Svetlana Cebotari.
Potrivit datelor făcute publice în cadrul ședinței, în primele șapte luni ale acestui an, au fost confirmat 37 de cazuri de rujeolă, însă în luna august situația s-a înrăutățit. Autoritatile își propun sa vaccineze toți copiii până la 1 septembrie.
Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.