3.2 C
Кахул
duminică, decembrie 4, 2022

Combaterea violenței împotriva femeilor, discutată de autorități și societatea civilă în cadrul Forumului Regional „Fără Violență”, găzduit la Cahul

Combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor și măsurile de prevenire a acestui fenomen au constituit principalele subiecte ale Forumului Regional „Fără Violență”, găzduit la începutul acestei săptămâni de Consiliul Raional Cahul.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Platformei Comune de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova și a întrunit peste 200 de parteneri din sectorul guvernamental – Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, precum și parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai autorităţilor publice locale şi ai societății civile, care au discutat despre implementarea noii legislaţii privind combaterea violenţei la nivel local, precum şi modul în care are loc prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei în diferite regiuni ale țării.

15443018_1281747171847807_6132857012752420724_o

Potrivit statisticilor, reflectate în cadrul forumului de către vicespeakerul Liliana Palihovici,  7 din 10 femei din țara noastră recunosc că au fost victime, măcar o dată, ale unei forme de violență. Potrivit deputatului, situația e mult mai dramatică decât pare deorece 20% din bărbați și 17% dintre femei consideră că violența trebuie tolerată.

De asemenea, președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, fostul ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, a subliniat că în Republica  Moldova 34 de femei și 3 copii au decedat anul trecut din cauza diferitor forme de violență. În total, în 2015 au fost înregistrate 1.914 infracțiuni legate de violența împotriva femeilor și fetelor. 

„Parlamentul, împreună cu societatea civilă, a ajustat în iulie curent legislația la standarde internaționale. Au fost dezvoltate 8 centre care prestează servicii victimelor violenței domestice și un centru destinat agresorilor”, a spus parlamentara.

Prezent la eveniment, șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, a dat asigurări că subdiviziunile teritoriale ale Poliției se implică activ în prevenirea și contracararea fenomenului  violenței, oferind în continuare tot suportul necesar societății în lupta cu acest flagel.

Menționăm că în cadrul forumului a fost inaugurată și o expoziție de desene a Centrului de creație a copiilor „Miorița” și școala de arte plastice din orașul Cahul, cu genericul „Uniți împotriva violenței. Experiența raionului Cahul”.

Forumul regional „Fără violență”, organizat de Parlamentul Republicii Moldova, PNUD, Ambasada Suediei în Republica Moldova și Consiliul Raional Cahul, s-a desfășurat în cadrul Campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care a avut loc în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie curent.

Ultimele știri:
Articole Populare