0.5 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Drumul de ocolire a localității Slobozia Mare va fi construit cu aproape 360 milioane lei

O companie din Turcia a câștigat licitația pentru construcția sectorului de drum național M3, ocolirea satului Slobozia Mare. Acum câteva zile, Administrația de Stat a Drumurilor a semnat contractul cu compania Metag Insaat Ticaret A.S. din Turcia. Pentru acest sector cu lungimea de 18.29 km costul este de 18 284 398,77 Euro.

ASD anunță că acest contract este parte a Programului din Sectorul Drumurilor, iar pentru realizarea lui, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a acordat Guvernului Republicii Moldova suport financiar.

Administrația de Stat a Drumurilos menționează că licitația s-a desfășurat în conformitate cu Regulile şi Politicile de Achiziţie ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ediția revizuită în octombrie 2014, iar criteriile, în baza cărora s-a efectuat evaluarea ofertanților, au fost axate pe capacitatea financiară a companiilor (resurse financiare disponibile, cifra de afaceri, etc), experiența în lucrări de construcție similare, capacitatea personalului și disponibilitatea echipamentului necesar executării lucrărilor.

„Astfel, ca urmare a procesului de evaluare, s-a decis adjudecarea contractului de lucrări în valoare totală de 18 284 398,77 Euro pentru construcția sectorului de drum M3 ocolirea Slobozia Mare, km 0+000 – km 18+290 companiei Metag Insaat Ticaret A.S. din Turcia, oferta căreia corespunde în mod substanțial cerințelor stabilite în documentele de licitație și care a demonstrat că deține capacitatea necesară pentru a începe și a desfășura corespunzător lucrările”, se spune într-un comunicat de presă al ASD.

Contractul prevede construcția unui nou sector de drum ce va ocoli satul Slobozia Mare și a unei intersecții la sfârșitul acestuia, ce se va conecta cu drumul existent M3 Chișinău-Giurgiulești. Conform proiectului, drumul de ocolire a satului Slobozia Mare va fi construit în două benzi a câte 3,5 m fiecare iar lățimea acostamentelor va fi de 2,5 m pe fiecare sens.

Din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, timpul planificat pentru finalizarea acestora este de 36 luni şi 24 luni pentru perioada de notificare a defecţiunilor (perioada de garanţie).

În contextul asigurării controlului calității, pe parcursul execuției lucrărilor de construcție a sectorului de drum menționat mai sus, la data de 3 septembrie 2018 a fost semnat contractul de supervizare a lucrărilor cu rol de „inginer” în cadrul contractului FIDIC cu compania IRD Engineering din Italia.

La licitație au mai participat încă câteva companii: asocierea dintre companiile Automagistral-Pivden (Ucraina) și Sogut INS. A.S. (Turcia), ONUR Taahut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. (Turcia) și Sinohydro Corporation Limited (China).

Ultimele știri:
Articole Populare