Bomboane, cacao, prăjituri, torte, înghețată și desigur însăși ciocolata – toate acestea se pregătesc cu folosirea boabelor de cacao.
# Arealul de existență a copacului de cacao este America de Sud, astăzi însă, liderul de producere a boabelor de cacao este Coasta de Fildeș, țara africană care produce aproximativ 40% din producția mondială.# În ciuda faptului că suntem obișnuiți că ciocolata este un deliciu, cuvântul „ciocolată” provine din limba maiană și se traduce ca „apă amară”.
# La azteci, băștinașii timpurii a Americii, boabele de cacao erau considerate darurile zeilor. Din acest motiv ele erau foarte scumpe și cu ajutorul lor aztecii puteau cumpăra bunuri sau face schimburi.
# Copacul de cacao este un adevărat longeviv, el poate crește până la 200 de ani, însă perioada în care poate produce boabe este mult mai scurtă – 25 ani.# Specialiștii au identificat până la 300 de specii de boabe de cacao și deosebesc în jur de 400 de arome ale acestui produs.
# Lumea contemporană este greu de închipuit fără ciocolată. Fără ea nu are loc nici o sărbătoare. Pentru a satisface dorințele fiecărui iubitor de ciocolată în industria mondială de producere activează aproximativ 40 de milioane de oameni, începând cu îngrijitorii de arbori și încheind cu ambalatorii în fabrici.
# Ciocolata neagră este considerată cea mai sănătoasă pentru că aceasta conține o concentrație mai mar de boabe de cacao și mai puțin zahăr. Ciocolata cu lapte este mai puțin sănătoasă, iar ciocolata albă, practic nici nu este ciocolată pentru că nu conține boabe de cacao.# Ciocolata are efecte pozitive asupra inimii și a sistemului cardio-vascular. Savanții au constatat că oamenii care consumă regulat ciocolată sunt cu 37% mai puțin expuși riscului de a suferi de afecțiuni cardiace. Plus la aceasta, ciocolata contribuie la scăderea tensiunii.
# În ciocolată se conțin amino-acizi ca fenilatilamină care ajută la tratarea mahmurelii și este considerată unul dintre cele mai puternice afrodiziace.
# Ciocolata este un lucru indispensabil pentru persoanele care muncesc intelectual. Potrivit cercetărilor savanții au stabilit că consumul de ciocolată contribuie la ameliorarea activității mintale. Ciocolata neagră facilitează fluxul de sânge spre creier, fapt care duce la îmbunătățirea memoriei, spiritului de atenție și timpului de reacție.