0.8 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Guvernul a fost obligat să achite despăgubiri pensionarului spitalizat forțat la psihiatrie după ce ar fi lovit-o pe democrata Valentina Buliga

Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite 7.680 de euro despăgubiri pensionarului din Glodeni, care a fost internat forțat în Spitalul de Psihiatrie după ce acesta ar fi lovit-o pe Valentina Buliga la o întâlnire cu locuitorii din raion.

Mihail Dogotari este un pensionar, acum în vârstă de 76 de ani, care ar fi lovit-o peste față pe Valentina Buliga. Incidentul a avut loc în luna mai a anului 2014. Fostul inginer Mihail Dogotari, fiind nemulțumit de Casa Națională de Asigurări Sociale care i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni, a abordat-o pe Valentina Buliga la finalul întâlnirii cu cetățenii. Bărbatul avea stabilită o pensie de aproximativ 58 de euro. După întâlnire, a adresat Ministrei o întrebare privind metoda de calcul a pensiei sale. El a susținut că coeficientul folosit pentru calcul a fost greșit și că pensia sa era prea mică. Ministra a răspuns că pensia sa a fost suficient de mare și a pus sub semnul întrebării, într-un mod ironic, dacă reclamantul chiar înțelegea sensul cuvintelor utilizate în întrebarea sa. Imediat după acel incident, bătrânul a negat acuzațiile care i se aduc.

Am rămas până la urmă și m-o ascultat. Mi-o luat hârtia la dânsa și a zis că va hotărî întrebarea. Pentru ce trebuia să o lovesc? Cum puteam să o lovesc când ea s-a adresat atât de frumos către mine. Cum?”, spunea atunci Mihail Dogotari.

Contactată telefonic de tv8.md, Valentina Buliga a menționat că regretă că acest caz a ajuns la CEDO.

Îmi pare rău că țara trebuie să plătească acești bani din cauza că cineva nu și-a făcut meseria sau a depășit anumite atribuții”, Valentina Buliga, ex-ministru al Muncii.

Valentina Buliga insistă că a fost lovită atunci, dar, ulterior, a vrut să înceteze procesul de judecată și să se împace cu bătrânul. Fostul ministrul spune că nu s-a implicat în procesul de judecată.

În momentul când am fost lovită, am depus acea plângere în fața polițiștilor care au venit la fața locului. Eu am participat o singură dată în procesul de judecată. În rest, nu am discutat cu nimeni, nici cu procurorii, nici cu judecători, nici cu polițiști”, a declarat pentru tv8.md, Valentina Buliga, ex-ministru al Muncii.

După incident în privința pensionarului a fost pornită o cauză penală pentru huliganism. La 2 iulie 2014, la solicitarea procurorului, Judecătoria sectorului Glodeni a dispus o examinare medico-psihiatrică staționară a reclamantului. La 18 septembrie 2014, reclamantul a fost arestat de un grup de cinci ofițeri de poliție și dus la Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde a fost ținut mai bine de 7 zile.

În februarie 2015, reclamantul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-a fost încălcat dreptul la libertate şi siguranţă prevăzut de articolul 5 CEDO.

Potrivit Promo-LEX, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a emis la data de 4 septembrie 2018, o hotărâre prin care a constatat că a fost încălcat articolul 5 al. 1 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului în privința pensionarului. CtEDO a obligat Statul Republica Moldova să-i achite reclamantului 6 mii de euro în calitate de prejudicii morale și 1.680 de euro – costuri și cheltuieli.

Ultimele știri:
Articole Populare