0.5 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Interviu: Un altfel de consulting juridic – cu juristul Igor Blanari

Vine cu îndemnul de a crește comunitățile cu sprijinul și implicarea oamenilor buni și dornici de lege egală. Și asta, pentru că schimbările pozitive, păstrarea legii, egalitatea și transparența proceselor de interes public și comunitar – sunt gînduri a căror dezvoltare, în viziunea acestuia, ar schimba în mod eficient lucrurile din societatea moldovenească. Este vorba despre juristul Igor Blanari, autorul cu lucarea : “UN ALTFEL DE DREPT”, care vine să promoveze faptul că prim implicarea fiecăruia construim un stat de drept, care corespunde standardelor zilei. Citiți în continuare un interviu cu autorul cărții. 

dincahul.md: De ce un altfel de consultanță juridică?

Igor Blanari: Practica întotdeauna îți deschide mai multe uși, iar soluționarea anumitor probleme se văd altfel, mai argumentate, am spus-o de ami mutle ori, însă acum am pus-o chiar pe hîrtie și am scris și o carte în acest sens. Deci, cartea “Un altfel de drept”, vine să arate situații strict din practică, care vine să arate și o altă parte a monedei, dar și cu un ton de educație juridică. “Un altfel de drept” vine cu o nouă abordare a acestui domeniu. O inovație, dacă vreți. Dezvoltarea relațiilor sociale și schimbările care au loc în societate determină atît direcția, cît și scopul dreptului. Interesele și abordările de grup fac din acest concept o nouă ramură care nicidecum nu are o finalitate.

dincahul.md: Și dacă tot vorbim despre “Un altfel de drept”, ce rezultate aveți, care este impactul?

Igor Blanari: Rezultate sunt bineînțeles, iar asta datorită implicării în mai multe “dosare sociale” sociale dacă vreți, un exemplu este atunci cînd, prin cererile înaintate în instanță am reuși să schimbăm atitudinea chiar a Consiliului Superior al Magistraturii, iar asta ne bucură. Cum știți pentru a face rost de înregistrările audio ale ședințelor de judecată trebuie să achiți și o taxă în acest sens. Iată că, achitarea acestei taxe nu avea un cont destinat pentru înregistrările audio. Procesul pornit în acest sens, a dat rezultate, astfel că azi vedeți pe paginile instanșelor de judecată și contul destinat strict petnru înregistrările audio. Bineînțeles că mai sunt dosare de impact, dosare despre vorbim permanent.

dincahul.md: Credeți că aceste schimbări sunt pozitive societății, sunt ele palpabile?

Igor Blanari: Sigur sunt pozitive, iar fără implicarea directă a cetățenilor aceste mici rezultate de zi de zi nu vor fi simțite dacă vom avea implicare minimă, cum am scris în carte: Astăzi, Țara mea nu mai este cea din 1991, astăzi Țara mea este Țara de unde toți vor să fugă, și aceasta, nu că nu ar avea cu ce trăi, ci doar din simplul motiv că, comportamentul unora nu mai este unul în limita  legii, dar nici a obiceiului, a normalităţii. Pe lîngă faptul că cetățenii nu mai încredere, mai lipsește și dorința de a schimba ceva, iar cei care vor schimbare sunt foarte puțini.

dincahul.md: Sunt apărate astăzi drepturile în Republica Moldova?

Igor Blanari: Sunt apărate, iar pe alocuri se creează impresia, cel puțin unele surse media, arată o altă față a legii, a ordinii, nu sunt de parte nimănui, dar într-un proces de judecată părțile indiferent cine este în fața instanței, justiției, trebuie să aibă aceleași arme, să aibă arme egale, și pînă nu vom avea o educație juridică a celor care relatează, ar trebui să ne abținem de la comentarii.

dincahul.md : Cum totuși ați reuși să creați un eveniment de lansare a “Unui altfel de drept”?

Igor Blanari: Ceea ce ma bucurat e că evenimentul a reușit, iar aceste rînduri sunt pentru toți cei care m-au susținut, cei care mi-au fost alături, dar și mai mult pentru  cei care au susținut acest proiect. Vreau să cred că fiecare își va aduce aportul la dezvoltare acelui spațiu unde se găsesc. Cu cele mai bune gînduri.

Ultimele știri:
Articole Populare