0.7 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Lansarea Clubului pentru Cetăţenie Activă la Cahul: Ideile frumoase trebuie să prindă contur

Pe data de 27 aprilie 2016 la Cahul a avut loc lansarea Clubului pentru Cetățenie Activă, creat în cadrul proiectului ,,Responsabilitate individuală și cetățenie activă”.

Evenimentul, care s-a desfășurat în incinta primăriei orașului, a întrunit atât membrii Clubului nou creat, cât și locuitori ai orașului, interesați de oportunitatea de a dezvolta un dialog deschis dintre cetățeni și administrația publică locală. La evenimentul de lansare a fost prezentă și conducerea primăriei în persoana primarului Nicolae Dandiș și a viceprimarului Tatiana Romaniuc, care au salutat inițiativa creării Clubului pentru Cetățenie Activă la Cahul, exprimându-și speranța că acesta va contribui la îmbunătățirea calității guvernării în oraș.

Natalia Crasilnicov, președinta Asociației Obștești ,,Artena”, partenerul local proiectului, a apreciat importanța lansării Clubului pentru Cetățenie Activă la Cahul , menționând că astfel va fi impulsionat activismul cetățenesc și va fi promovată buna cooperare dintre autorități și cetățeni.

Lilia Snegureac, președinta Centrului de Resurse Umane, a făcut o prezentare a proiectului, evidențiind oportunitățile pe care acesta le oferă cetățenilor orașului – de a fi parte a proceselor care au loc la nivel de comunitate.

,,Realitatea este că cetățenii nu cunosc ce înseamnă și cum să solicite transparență decizională, ce presupune a fi activ la nivel de cooperare cu autoritățile locale și cum poți interveni pentru a schimba lucrurile. Cetățenii au tot dreptul să critice autoritățile, dar mai au și posibilitatea de a veni cu soluții și propuneri constructive în sprijinul lor. Doar astfel, unindu-ne eforturile, vom putea contribui la dezvoltarea localităților noastre. Prin urmare, Cluburile pentru Cetățenie Activă își propun să vină în ajutorul localităților, constituind un liant între autorități și cetățeni. Clubul nu se va axa doar pe tineri, în cadrul acestuia fiind creat și un Comitet al Înțelepților, constituit din cele mai respectate și cu autoritate persoane din localitate. Practic, acesta va fi un exemplu de conlucrare între generații, când energia tinerilor va fi cumulată cu înțelepciunea persoanelor de vârsta a treia, iar în rezultat va avea de beneficiat întreaga comunitate”, a spus Lilia Snegureac.

Managerul de proiect a mai accentuat oportunitatea ca acest Club să obțină statutul de persoană juridică, fapt care ulterior îi va oferi posibilitatea să aplice pentru finanțarea diverselor proiecte de dezvoltare comunitară. În cadrul evenimentului de lansare au fost înmânate și două Boxe de idei, cetățenii având astfel posibilitatea de a veni cu propuneri și soluții pentru dezvoltarea localității.

Primarul Nicolae Dandiș a apreciat posibilitatea unei astfel de asocieri, menite să contribuie promovarea mobilizării și participării comunitare.

,,Acest lucru este extrem de important, în special într-o localitate mare, unde fiecare cartier își are problemele sale. De multe ori cetățenii sunt critici în adresa autorităților însă nu au capacitatea de a veni cu propriile soluții. Negativismul în societatea noastră este foarte mare, tocmai de aceea proiectul în cauză care vine să impulsioneze participarea cetățenilor la viața publică, este extrem de important. Cu cât vor fi mai multe idei, cu atât mai multe soluții vor fi găsite. Sperăm ca această Boxă de idei să fie plină cu propuneri, chiar și dintre cele mai năstrușnice, iar noi vom încerca să analizăm pe care dintre ele le putem realiza. Este evident faptul că nu totul depinde de primar, dar în momentul în care se implică și oamenii, pot fi făcute lucruri frumoase și de durată”, este convins primarul.

În acest sens, Nicolae Dandiș a adus propriul exemplu, când de unul singur a încercat să facă anumite lucruri pentru oraș, care însă au fost doar de moment. ,,Oamenii nu s-au simțit parte a procesului și au început să distrugă tot ce a fost creat. Atunci, cineva mi-a sugerat să nu grăbesc lucrurile, să mai aștept, dar să implic oamenii în tot ceea ce fac, pentru că doar atunci rezultatul va fi unul de durată. Trebuie să facem astfel încât oamenii să simtă că au pus și ei umărul. Cred că acest Club va fi un generator de idei și propuneri, pe care vom încerca să le valorificăm împreună”, a spus primarul, precizând că acest proiect de implicare comunitară nu este mai puțin important decât proiectele de infrastructură.

Nicolae Dandiș a menționat că ,,în istorie există statistică și personalități”. ,,Ca să intri în statistică nu trebuie să faci nimic – la naștere obții 13 cifre și atât. Dar ca să treci din categoria statistică trebuie să te impui, să faci mai mult decât ceilalți și să nu rămâi un simplu consumator. Eu mi-aș dori ca orașul Cahul să fie un exemplu și pentru alte localități, iar asta în mare parte depinde de calitatea oamenilor. Avem un potențial uman extrem de valoros, care trebuie doar valorificat”, a spus primarul.

Viceprimarul Tatiana Romaniuc a salutat inițiativa lansării Clubului la Cahul, precizând că administrația publică locală va avea, cu siguranță, doar de profitat. ,,Orice localitate are o sumedenie de probleme, iar fără ajutorul cetățenilor ne vine foarte greu să le soluționăm. Cred că în cadrul acestui proiect, Dvs., locuitorii orașului nostru, veți primi ceea ce ne-ar ajuta să veniți în sprijinul activității noastre”, și-a exprimat speranța viceprimarul.

Președinta Clubului pentru Cetățenie Activă din Cahul, Eudochia Ivanișin, a menționat că deja în scurt timp Clubul se va întruni într-o ședință pentru a discuta planul de acțiuni pentru următoarea perioadă. ,,Intenționăm să organizăm trei întruniri pentru a discuta trei probleme pe care le considerăm importante la moment – cum să scriem proiecte pentru a beneficia de finanțare, cum să dezvoltăm propriile afaceri și cum să promovăm voluntariatul în orașul nostru”, a spus președinta Clubului.

Proiectul este realizat în perioada 1 martie 2016 – 31 decembrie 2016 în cinci localități din Republica Moldova – s. Costești (r-n Ialoveni), s. Elizaveta (mun. Bălți), s. Ciolacu Nou (r-n Fălești), or. Cahul și or. Ștefan Vodă.

Proiectul ,,Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” este implementat de Centrul de Resurse Umane ,,DIALOG-Pro”, cu susținerea financiară a Fundației Est-Europene, din resursele acordate de către Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția finanțatorilor.

Sursa: infoeuropa.md
Facebook:  www.facebook.com/cetatenieactivamd.
Ultimele știri:
Articole Populare