0.7 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Locuitorii raionului Cahul, indignați de efectele Reformei fiscale și strămutarea unor instituții la Comrat

Reforma fiscală este una dintre cele mai așteptate și necesare reforme de care are nevoie Republica Moldova. Autoritățile centrale, însă, în procesul de elaborare, au neglijat totalmente realitatea și au sfidat importanța raionului Cahul.

Atât locuitorii municipiului cât și ai raionului își manifestă îngrijorarea și nemulțumirea vis-à-vis de efectele acestei reforme, care prevede ca Serviciul Fiscal de Stat, Trezoreria,Centrul de Standardizare şi Metrologie Cahul, Secţia de evaluare şi control a CNAM să treacă de la Cahul la Comrat.

Aceste schimbări nu au fost discutate sau consultate cu reprezentanții autorităților locale, nu au avut loc audieri publice, ci doar au fost aduse la cunoștință. Nemulțumirea cahulenilor este firească în contextul în care Cahul a fost mereu un centru strategic la sudul țării, iar analizele efectuate de către Experts for Security and Global Affairs Association au confirmat că raionul Cahul are infrastructură cu acces la comunicaţii de transport naval, terestru, cale ferată, frontiera cu două state vecine, fapt ce defineşte importanţa sa incontestabilă pentru securitatea şi stabilitatea, inclusiv economică şi financiară a regiunii. Mai mult, conţinutul şi recomandările unui studiu de fezabilitate, elaborat de experţi din Suedia contractaţi de guvernul R. Moldova şi care recomandă păstrarea capitalei de sud la Cahul, cu toate atributele sale.

Autoritățile centrale au preferat să ignore realitatea și au favorizat această tranziție de putere în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. Este un gest ilogic la prima vedere, însă, din culese este evidentă o cedare din partea partidului politic aflat la putere (Partidul Democat) pentru bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, care a declarat la un post de televiziune „capitala sudului Moldovei trebuie mutată de la Cahul la Comrat”.

Mai grav este faptul ca atât Consiliul Rational, cât și Primăria municipiului Cahul nu pot face nimic în acest sens. Mai mult ca atât, deputații din teritoriu care reprezinta voința și interesele poporului nu au luat nicio atitudine.

Partidul Democrat, care la moment controleaza majoritatea parlamentară și Executivul, este de părerea că în Cahul nu are suficienți susținători, ori deja este sigur în victoria la urmatoarele alegeri datorita unui numar mare de reprezentanți în insitutuții și organizațiile locale, îndreptându-și privirea către bazinul electoral al socialiștilor pentru a-și lustrui imaginea.

Cahulenilor nu le ramâne altceva decât să-și exprime numulțumirea în stradă. Într-un grup de pe o rețea de socializate, peste 200 de oameni și-au anunțat intenția de a participa la o acțiune de protest în scopul anulării sau, cel puțin, modificării acestei reforme.

Asociația Experts for Security and Global Affairs a formulat o declarație la data de 18 septembrie în adresa factorilor de decizie prin care solicită reexaminarea condițiilor de implementare a reformei în zona de sud a țării.

Dacă autoritățile centrale nu vor veni cu un raspuns consecvent și lucrurile vor ramâne neschimbate, mai multe grupuri de inițiativă au declarat că vor organiza acțiuni de protest.

Ultimele știri:
Articole Populare