0.7 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Meteorologii anunță ninsori și vânt puternic în următoarele zile! Regulile de bază pe care trebuie să le respecte șoferii și pietonii care pornesc la drum

Meteorologii au emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii, astfel încât, spre sfârșitul acestei săptămâni ne așteaptă temperaturi de până la -15°C și vântul nord-vestic cu intensificări de până la 17–22 m/s.

Avertismentul va fi valabil în perioada 6 – 9 ianuarie curent pe întreg teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, sinopticienii anunță că în următoarele zile vor cădea și primele ninsori abundente în sudul țării, iar pe parcursul săptămânii viitoare – în toate regiunile.

În acest context, inspectorii de patrulare atenționează șoferii să țină cont de următoarele reguli pentru a evita situațiile neplăcute, dar și cele cu un înalt nivel de risc, în trafic.

Conducătorii auto sunt îndemnați să verifice starea instalaţiei de încălzire, nivelul antigelului, a ştergătoarelor de parbriz şi a jetului de apă. Nu uitați că autovehiculul trebuie dotat cu lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip.

Acordați o atenție sporită stării frânelor. De menţionat faptul că în localităţi, pe poduri, pe drumurile umbrite sau la semafoare suprafaţa este de regulă mai alunecoasă, fapt pentru care se recomandă folosirea frânei de motor şi evitarea frânărilor bruşte.

În cazul în care mijlocul de transport începe să derapeze, nu e cazul să frânați. În acest sens, se corectează deplasarea maşinii din virarea volanului şi prin diminuarea vitezei de deplasare.

Poliția solicită șoferilor să conducă cu viteză redusă, chiar dacă starea drumului poate părea bună iniţial. Unele porțiuni de traseu pot fi acoperite cu gheaţă.

Pentru deplasările în afara localităţilor conducătorii auto trebuie să îşi efectueze alimentarea autovehiculelor cu carburant suficient și să aibă în mașină o pătură. De asemenea, ar fi binevenită o lanternă de buzunar și un termos cu ceai, iar bateria telefonului să fie încărcată.

De asemenea, în condiții de vânt puternic, Poliția atenționează șoferii să nu parcheze automobilele sub copaci sau lângă blocuri pentru a evita prăbușirea crengilor sau a altor obiecte peste mașini care pot duce la pagube neplăcute.

Totodată, pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să purceadă  la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

Pentru sistematizarea circulației rutiere, inspectorii de patrulare anunță că vor supraveghea și patrula toate sectoare de drum cu accesibilitate complicată de circulație întru asigurarea siguranței la trafic pe timp de iarnă.

Ultimele știri:
Articole Populare