6 C
Кахул
miercuri, noiembrie 29, 2023

Moldova nu mai primește bani europeni. Johannes Hahn: Situaţia de la Chişinău este prea fierbinte şi neclară

Prim-ministrul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, au repetat de nenumărate ori că prima tranşă din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro oferită de UE ar putea ajunge la Chişinău în luna iunie-iulie. Acum, însă, se pare că finanţarea va fi din nou amânată. Cel puţin aşa reiese din mesajul comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, transmis celor doi marţi, 3 iulie, la Strasbourg.

Discuția dintre oficialul european și cei doi exponenți ai guvernării, condusă de Partidul Democrat din Moldova (PDM) s-a axat pe stadiul actual al relațiilor Republica Moldova-Uniunea Europeană, reformele din sectorul justiției și programele de suport bugetar și de asistență pentru țara noastră.

Totodată, a fost discutată situația privind invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău. Prim-ministrul a informat despre crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanţilor Guvernului şi ai Parlamentului pentru examinarea legislaţiei electorale şi eliminarea lacunelor care au permis crearea situaţiei curente.

Șeful Executivului a menţionat că evoluţiile politice de la Chişinău nu trebuie să aibă impact asupra cooperării practice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și a subliniat că Guvernul rămâne deplin angajat în implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE.

În ciuda asigurărilor date de Filip, comisarul Johannes Hahn a comunicat că UE urmăreşte cu atenţie evoluţiile din țara noastră, accentuând importanţa respectării normelor şi standardelor democratice.

În cadrul discuțiilor, a fost abordată și problema asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene. Comisarul Johannes Hahn a spus că decizia privind transferul primei tranșe sau suspendarea acesteia nu sunt luate. Potrivit oficialului european, situația este prea fierbinte acum și neclară pentru a lua astfel de decizii și urmează a fi analizată la calm pentru că are multe semne de întrebare.

sursa:cotidianul.md

Ultimele știri:
Articole Populare