4 C
Кахул
miercuri, noiembrie 29, 2023

Moldsilva: Prejudiciu de peste 10 milioane de lei în urma tăierilor nedeclarate

Tăieri nedeclarate în valoare de peste 10 milioane de lei au fost depistate în urma controalelor efectuate la ocoalele silvice în 2016, a declarat Ion Cebanu, directorul Agenției „Moldsilva”. Controalele inopinate au fost făcute în perioada 5 ianuarie – 15 aprilie, când au avut loc lucrări de recoltare a masei lemnoase, fiind depistați 16.662 metri steri de masă lemnoasă nedeclarată, potrivit ecopresa.md.

În consecință, 476 lucrători din ramura silvică au fost sancționați, inclusiv cu eliberarea din funcție. Cele mai mari încălcări au avut loc în regiunea de Nord, Edineț.

În vederea prevenirii tăierilor ilicite Agenția „Moldsilva”  dorește să lanseze la un proiect inovator –  „Trasabilitatea masei lemnoase”, care va permite monitorizarea masei lemnoase. Potrivit directorului „Moldosilva”, prin introducerea numărului de înmatriculare a mașinii cu masă lemnoasă se va putea vedea online de unde s-a făcut recoltarea, care este cantitatea, valoarea ei și destinatarul acesteia. În același timp, pentru a preveni și micșora volumul tăierilor ilicite, s-au interzis tăierile rase în pădurile naturale, s-a eliminat lemnul tehnologic din cataloagele „Moldsilva”. De asemenea, se lucrează la un nou Cod Silvic.

Ion Cebanu a mai menționat că prin lucrările de extindere a fondului forestier s-a plantat o suprafață de 1138 ha pe terenuri din gestiunea primăriilor, lucrările vor continua în primăvara și toamna anului 2016. Totodată, în vederea gestionării eficiente a fondului silvic, 10 ocoale silvice au fost comasate.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței de presă  „Rezultatele controalelor și reevaluării masei lemnoase în entitățile silvice și acțiunile întreprinse”, organizată de Agenția „Moldsilva” la 25 aprilie 2016.

Ultimele știri:
Articole Populare