În fiecare an, în Sâmbăta Mare a Paștelui, creștinii sunt martorii unui miracol: între orele 12.30 și 14.30, deasupra Sfântului Mormânt din Ierusalim se aprinde un foc care se pogoară din cer, cunoscut sub numele de Lumina Sfântă.
Cel care dă lumină credincioșilor este Patriarhul Ierusalimului, ulterior fiind transportată în țările ortodoxe, iar oamenii „iau lumina” în cadrul slujbei de Înviere, care are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Delegația Republicii Moldova, condusă de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, se află la Ierusalim pentru a aduce Focul Haric în Republica Moldova, pentru al 14-lea an consecutiv.
Lumina Sfântă va ajunge în scuarul Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului din Chișinău între orele 19:00 şi 20:00. După aceasta va fi preluată de către preoți și răspândită în toate regiunile țării.
Reamintim că Lumina Sfântă este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine.
În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, „patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântând imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt.” Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt. „Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde spun că ședea îngerul când s-a arătat femeii credincioase (Maria Magdalena) după învierea” lui Iisus. Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” (Kyrie eleison în greacă) până când (după cum se crede) Lumina Sfântă coboară și aprinde candela „neadormită” de unde patriarhul aprinde peste 33 de lumânări legate împreună. În tot acest timp patriarhul este urmărit de prelații armeni și copți. Patriarhul iese apoi la iveală din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, aprinzând fie 33, fie 12 lumânări le împarte celor adunați acolo. Înainte de a intra în Mormântul Domnului, patriarhul este examinat de autoritățile israeliene pentru a se dovedi că nu poartă cu sine mijloace tehnice de aprindere a focului.
Pelerinii susțin că Focul Sfânt nu le arde părul, fața în primele 33 de minute după ce a fost aprins.