Serviciul de Informaţii şi Securitate întreprinde măsuri orientate la impulsionarea mecanismelor de interacţiune cu societatea şi promovarea culturii de securitate. În acest sens, ofiţerii de informaţii şi securitate au desfășurat seminare informative cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi societăţii civile, în raionul Cahul.
Printre principalele subiecte abordate se numără politica naţională de securitate, legislaţia în domeniu şi măsurile desfăşurate la nivel de ţară. La fel, au fost prezentate aspecte ale cooperării Serviciului de Informaţii şi Securitate cu autorităţile care desfășoară activitatea de prevenire şi combatere a terorismului. În special, au fsot puse în discuţie prevederile noii Legi cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, intrată în vigoare la 20 octombrie curent, rolul şi locul autorităţilor publice locale şi a societăţii în prevenirea terorismului şi a manifestărilor violente de extremism.
Ofiţerii de informaţii au punctat acţiunile ce urmează a fi întreprinse de către autorităţile publice centrale şi locale, de asociaţiile şi organizaţiile obşteşti, de persoanele cu funcţii de răspundere, conform actului normativ. La fel, s-au referit la rolul şi sarcinile de bază ale Consiliului teritorial antiterorist, organ local de gestionare a crizelor teroriste, compus din conducători ai consiliilor raionale, reprezentanţi teritoriali ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, ai Inspectoratului General al Poliţiei al MAI şi al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.
Reprezentanţii autorităţilor publice locale au fost informaţi despre riscurile şi pericolele teroriste la adresa securităţii naţionale şi regionale. Ofiţerii de informaţii vor aborda fenomenele relativ noi pentru Republica Moldova, cum ar fi mercenariatul şi promovarea ideologiilor radicale.
Totodată, în cadrul seminarelor, participanţilor le-a fost prezentată broşura şi documentarul tematic despre Exerciţiul antiterorist internaţional ,,Strong Border -2017”, desfăşurat în luna mai, organizat de către Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova în cooperare cu omologii ucraineni. În operaţiune au fost antrenate instituţiile sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului.