0.8 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Poliția Comunitară – proiect pilot la Cahul, finanțat de UE

Suportul bugetar al Uniunii Europene  deja a devenit o normalitate pentru Republica Moldova, mai puțin pentru sistemul polițienesc. Recent, Inspectoratul de Poliție Cahul a fost selectat pentru implementarea unui proiect  inedit pentru Republica Moldova – Poliția Comunitară.

Acest proiect presupune implementarea practicilor polițienești după modelul american, crearea unui post de poliție în care vor fi dislocați aproximativ 20 de polițiști care vor activa doar în raza teritoriului deservit. Acest lucru permite o mai bună operativitate și nemijlocită apropiere față de comunitate.

Astfel, la Cahul a fost selectat Sectorul de Poliție nr.2, care deservește 14 localități, începând din s.Roșu și mărginind cu teritoriul-administrativ al municipiului Cahul în direcția raionului Cantemir.

Pentru a reduce la minim timpul de reacționare a polițiștilor, biroul central a fost amenajat în  „inima” Sectorului de Poliție nr.2 – localitatea Zârnești.

Structura organizațională a postului de poliție este asemănătoare cu cea a unui Inspectorat. Dirijează activitatea postului un șef, ofițerii de sector defășoară măsuri de informare și prevenție a fenomenelor infracționale, iar echipele mobile sau Serviciul Patrulare asigură ordinea publică patrulând în raza sectorului.

Potrivit ofițerului de presă al IP Cahul, Alexandru Todos, obiectivele de bază a acestui proiect sunt fortificarea relațiilor dintre poliție și societate, ridicarea nivelului serviciilor prestate de poliție, precum și reacționarea mai promtă la problemele cetățenilor.

Deși proiectul este abia la început de drum, polițiștii selectați au început cu brio și desfășoară lecții deschise pentru copii și întruniri cu cetățenii pentru a informa comunitatea despre misiunea lor, dar și despre măsurile de prevenire a furturilor din proprietatea publică și privată, a actelor de huliganism și comportament antisocial, a circulației substanțelor narcotice și alte încălcări ale legislației.

Astfel, la 17 noiembrie 2016, polițiștii au desfășurat lecții deschise pentru aproximativ 550 de elevi din instituțiile de învățământ din localităție Roșu, Andrușul de Jos și Andrușul de Sus.

Forțele de ordine au informat copiii cu vârstele cuprinse între 7 – 12 ani, cu ajutorul tablourilor cu imagini demonstrative și pliante informative cum să nu se supună situațiilor de risc și să nu devină victime ale accidentelor rutiere, iar elevii din clasele mai mari să opteze pentru un mod sănătos de viață și un comportament social adecvat, fără alcool și substanțe narcotice.

Totodată, ofițerii de poliție au desfășurat întruniri cu cadrele didactice care activează în instituțiile de învățământ în care au avut loc lecțiile deschise, unde au pus în discuție subiectele cu privire la abandonul școlar și comportamentul elevilor în societate.

De asemenea,  în scopul familiarizării comunității cu termenul de poliție comunitară și informării cetățenilor cu privire la noile practici polițienești, în perioada 15-16 noiembrie 2016, au fost desfășurate întruniri cu primarii, reprezentanții APL, a serviciilor medicale și sociale din teritoriul deservit.

Menționăm că pe lângă Inspectoratul de Poliție Cahul au mai fost selectate alte trei Inspectorate din țară în care este  testat acest proiect. În urma sondajelor efectuate de reprezentanții UE se va stabili cât de eficientă este această practică pentru Republica Moldova.

Ultimele știri:
Articole Populare