3.6 C
Кахул
duminică, decembrie 4, 2022

Programul festivalului internațional de film documentar – MOLDOX 2018

În perioada 1-5 septembrie, în mun. Cahul se va desfășura cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială, MOLDOX.

Pe parcursul festivalului, vizitatorii vor avea parte de 23 de proiecții de film documentar proiectate în premieră în Moldova și chiar în Europa de Est.   Filmele de anul acesta, premiate la diverse festivaluri, câștigătoare la Sundance și nominalizate la Oscar abordează un subiect actual și prezent la nivel mondial – problema CORUPȚIEI în diversele ei aspecte în diferite țări.

Un alt subiect atins prin intermediul peliculei va fi CORPUL”, în multitudinea semantică a acestui cuvânt – corp uman, corp legislativ, corp ceresc etc., ca și element central în diverse situații din viață. De asemenea, publicul va putea viziona o selecție specială de filme documentare autohtone – Local Dox, iar o categorie separată Youth Dox va fi dedicată documentarelor pentru tineri.

La finalul proiecțiilor, spectatorii vor putea participa la sesiuni de întrebări și răspunsuri (Q&A) cu producătorii sau regizorii filmelor. Printre invitații de onoare ai festivalului fac parte cineaști cu renume mondial precum Gordon Quinn (SUA): nominalizat la Oscar, 45 de ani de experiență în documentar și zeci de filme produse; Artur Aristakisian (Rusia): regizor originar din Republica Moldova cu filme cîștigătoare la Berlinale si Karlovy Vary etc.

Gazda festivalului la această ediție este Teatrul Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” din orașul Cahul, iar deschiderea și închiderea oficială a festivalului vor avea loc în sala de festivități din incinta Universității de Stat „B. P. Hasdeu”.

Ceremonia de deschidere a festivalului MOLDOX va începe la ora 18.00, după care va urma o piesă extraordinară din partea teatrului de umbre „Practica” iar la orele 19.00, filmul Ada pentru primărie!, în regia lui Pau Faus, despre Ada Colau, prima femeie din istoria Spaniei contemporane, care a depus jurământul ca primar.

Programul festivalului cuprinde și o expoziție de caricatură, paneluri de discuție, moderate de Vasile Ernu, cu primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, ex-Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, jurnalista Natalia Morari, pediatrul Mihai Stratulat.

De asemenea, pe data de 2 septembrie, publicul este aștepat la un concert acustic în aer liber cu trupa Via Dacă.

Toate filmele vor fi prezentate în limba originală cu subtitrări în limbile română și engleză.
Toate sesiunile de întrebări și răspunsuri vor fi în limba engleză cu traducere în limba română.

Intrarea la festival este liberă și transportul Chișinău-Cahul-Chișinău este asigurat gratuit de organizatori.

Mai multe detalii despre festivalul MOLDOX 2018 pe pagina oficială: www.moldoxfestival.com și pe pagina de facebook.

Evenimentul este organizat de către Asociația Obștească „MOLDOX”, în parteneriat cu „SVENSKA FILMSTUDION” (Suedia), cu suportul financiar din partea Swedish Institute Scholarships for Studies and Research, U.S. Embassy Moldova, Institutul Cultural Român, A.O. „Centrul Cultural German ACCENTE” din Chișinău, Goethe-Institut Bucuresti, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăria Municipiului Cahul și Consiliul municipiului Cahul și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Ultimele știri:
Articole Populare