0.5 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Scăldatul de Bobotează. Efectele asupra sănătății și însemnătatea religioasă

Creștinii Ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc anual Boboteaza pe data de 19 ianuarie. Această sărbătoare simbolizează retrăirea momentului în care Isus Hristos a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani.

Se spune că cei care fac baie de Bobotează în apele sfințite își purifică trupul și sufletul și sunt păziți de cele rele tot anul. Potrivit tradiției, creștinii se scufundă de trei ori, făcând semnul crucii.

Pe de altă parte medicii spun că scăldatul în apa rece ca gheața poate fi un adevărat pericol pentru persoanele cu organism slab călit. „Dacă vorbim despre oameni care suferă de boli diverse, de exemplu, boli cardiovasculare, atunci o scădere bruscă a temperaturii poate provoca apariția aritmiei totale, o creștere bruscă sau scădere a tensiunii arteriale, urmările pot fi destul de grave„, spune terapeutul Marina Anisimova.

În acest an, cahulenii sunt invitați să se scufunde în apele lacului Frumoasa după slujba de sfințire a apelor. Doritorii de a se scufunda sunt așteptați la ora 14:00 cu șlapi, îmbrăcăminte uscată, costum de baie și băuturi calde.

Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul tradiționalelor sărbători de iarnă.

Ultimele știri:
Articole Populare