0.5 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Soarta câinilor vagabonzi din Cahul…

Câinii vagabonzi sau maidanezii sunt o problemă strigentă pentru majoritatea țărilor care au făcut parte din Uniunea Sovietică. Moldova, nu este o excepție, ba chiar un „exemplu” clasic.

În Cahul maidanezii sunt acceptați și oamenii nu vad ceva straniu în faptul că patrupezii se plimbă liber pe străzi atât timp cât această problemă nu îi afectează personal: până nu devin ținta unui atac sau până nu aud că la un copilul pe stradă a sărit un câine.

Câinele a fost domesticit mai bine de 30000 de ani în urmă, a devenit un paznic, apărător, membru al familiei. Astăzi, se crează impresia că procesul a devenit reversibil și câinii vagabonzi devin din nou un pericol pentru viața cetățenilor.

Deși a fost creat un azil, acesta nu prea funcționeză. Lipsa de finanțare, personal și tehnică sunt doar problemele de la suprafață, în profunzime, însă, este un complex întreg care face ca această ideie, de a păstra viața animalelor, să bată pasul pe loc.

Recent, unul din consilierii orășenești a venit cu un proiect de decizie care propune nimicirea câinilor vagabonzi prin aplicarea armelor de foc. Această misiune i-ar reveni Asociației Vânătorilor și Pescarilor din raionul Cahul. Dar cât de „strălucită” este această ideie? Vânarea patrupezilor pe străzile orașului, chiar și în primele ore ale dimineții supune riscului puținii trecători și liniștea publică. Pe lângă acest fapt, mai există și probabilitatea că patrupezii râniți pot scăpa de „călăi” și muri în curtea Dvs. de la rănile provocate.

O soluție ar fi eutanasierea, metodă agreată de Statele Unite ale Americii și majoritatea statelor din vestul Europei.

În Statele Unite ale Americii, orice câine găsit pe stradă şi care nu este revendicat de nimeni timp de 5 zile, chiar dacă teoretic are un stăpân pentru că are la gât un element de identificare, este eutanasiat. Aproximativ 3 – 4 milioane de câini şi pisici sunt eutanasiaţi în adăposturile din SUA, în fiecare an.

În Spania, animalele fără stăpân sunt ţinute două săptămâni în adăposturile primăriei. Apoi, dacă nu sunt revendicate sau adoptate, ele sunt eutanasiate.

În Franţa, atât câinii, cât şi pisicile care sunt găsite pe străzi sunt adăpostite timp de 8 zile, iar dacă nimeni nu le revendică, sunt eutanasiate.

În Irlanda, câinii maidanezi sunt adăpostiţi şi eutanasiaţi în cazul în care proprietarii nu îi revendică în termen de 5 zile. În plus, în cazul în care un propietar nu îşi supraveghează câinele corespunzător, primeşte pe loc o amendă.

Ca să nu plecăm departe, la Chişinău, câinii fără stăpân sunt eutanasiaţi. Decizia a fost luată de primarul Dorin Chirtoacă în februarie 2010, după ce şase copii au fost atacaţi de câini maidanezi, ajugând în stare gravă la spital.

Evident această soluție nu va fi pe placul tuturor și pe bună dreptate, dar este o măsură disperată care va face străzile din Cahul puțin mai sigure. Sunt ființe vii și este firesc să ne pară rău, însă nu ne va părea mai mult rău când vom auzi din presă că un copil nu a ajuns acasă?

Acest text este un material de opinie și nu reflectă părerea întregii redacții vis-a-vis de problema abordată.
Ultimele știri:
Articole Populare