0.7 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

Vești bune pentru transportatorii moldoveni care tranzitează Ucraina

În contextul participării la Summit-ul anual al miniștrilor transporturilor organizat de Forul Internațional de Transport (ITF) din Leipzig, Germania, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor,  Iurie Chirinciuc, a  avut o întrevedere cu Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Vladimir Omelean.

În cadrul întrevederii cu omologul său ucrainean, Vladimir Omelean,  Ministrul Iurie Chirinciuc a accentuat importanța semnării Protocolului cu privire la modificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei privind comunicația internațională auto, semnat la Chişinău la 20 martie 1993, care presupune în mod expres liberalizarea efectuării transporturilor de mărfuri în tranzit.

În rezultatul semnării acestui Protocol, operatorii moldoveni de transport vor beneficia de posibilitatea efectuării transportului de mărfuri pe teritoriul Ucrainei, fără autorizație de tranzit.

La rândul său, Ministrul ucrainean de Infrastructură, Vladimir  Omelean, a asigurat disponibilitatea părții ucrainene, de a semna acest document în timpul apropiat, la Chișinău sau Kiev,  și a precizat despre  necesitatea realizării procedurilor interne într-un termen cât mai restrâns.

Un alt subiect  principal discutat de cei doi oficiali, se referă la posibilitatea majorării contigentului de autorizații pentru efectuarea transporturilor de mărfuri  în regim bilateral / tranzit, până la intrarea în vigoare  a  Protocolului.

Totodată,  miniștrii au reiterat despre  necesitatea efectuării lucrărilor de reparație  a două sectoare de drum,  aflate la frontiera moldo-ucraineană: Platonov – Lyubashevka și Tudora – Starokazacie (Odessa autostrada – Reni),  și  respectiv, au stabilit formarea unui Grup de Lucru moldo-ucrainean pentru elaborarea mecanismului de realizare a acțiunilor menționate.

Ultimele știri:
Articole Populare