0.7 C
Кахул
joi, decembrie 7, 2023

(video) Reacția oamenilor în Ierusalim când s-a aprins Lumina Sfântă

De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creştinii ortodocşi este aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini în mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare. Miracolul s-a produs şi în acest an la Ierusalim. Mii de creștini din întreaga lume au fost martori ai momentului remarcabil la Biserica Învierii, potrivit jurnal.md.

Focul Haric a fost aprins după rugăciunea tradițională a Patriarhului Ierusalimului, Teofil al Treilea, în Mormântul Sfânt. Flacăra a fost împărțită apoi clericilor și enoriașilor.

Mii de credincioși au participat și în acest an la procesiunea pentru coborârea Luminii Sfinte. Conform tradiției, pelerinii au înconjurat de trei ori Biserica Învierii, după care Patriarhul Ierusalimului a intrat de unul singur în capelă cu lumânări neaprinse, 33 la număr. Acestea semnifică vârsta la care Mântuitorul a fost răstignit. Monarhul a îngenuncheat în fața mormântului lui Iisus și a așteptat minunea care aprinde lumina de Paşti.

Focul Haric a fost transmis apoi sutelor de clerici și miilor de enoriași. Odată ce flacăra a fost aprinsă, clopotele din cetate au bătut continuu. Pentru a securiza evenimentul, poliția israeliană a desfășurat sute de ofițeri în orașul vechi.
Sfânta Lumină de la Ierusalim sau „Focul Haric”, cum mai este numit, e cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă. Sfânta Lumină se pogoară numai la rugăciunile ortodocșilor, ca o dovadă incontestabilă că numai ei păstrează dreapta credinţă apostolică.

Vezi în materialul video de mai jos reacția oamenilor aflați în jurul Bisericii:


Ultimele știri:
Articole Populare