4 C
Кахул
miercuri, noiembrie 29, 2023

Zece localităţi din raionul Cahul au fost incluse într-un proiect de creare a primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior

Zece localităţi din raionul Cahul au fost incluse într-un proiect de creare a primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior. Aceasta se va extinde pe o suprafaţă de circa 15 mii de hectare, cu scopul de a asigura protecţia şi conservarea unor zone de habitat natural, comunică MOLDPRES.

Crearea Rezervaţiei se înscrie în proiectul transfrontalier trilateral România-Ucraina-R.Moldova ,,Consolidarea reţelei de arii naturale pentru protejarea biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării şi Prutului Inferior – Pan Nature”. Partenerul proiectului din partea ţării noastre este Agenţia ,,Moldsilva”.

Solicitat de MOLDPRES, managerul proiectului, Anatolie Rîşina, a informat că crearea primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior  este susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. ,,Implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă. Totodată, ne-am propus să introducem o abordare integrată a managementului resurselor naturale în zona transfrontalieră a Deltei Dunării şi cea a Prutului de Jos, consolidînd implicarea comunitară în regiune”, a menţionat Anatolie Rîşina.

Specialistul de la “Moldsilva” a subliniat că managementul rezervaţiei se realizează conform unor regulamente şi planuri de protecţie-conservare recomandate de Programul “Om-Biosferă” derulat sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). “Astfel, ne dorim ca această zonă să devină atractivă pentru turişti, destinaţia fiind inclusă în agenda turistică naţională, iar autorităţile locale se aşteaptă la realizarea mai multor proiecte de dezvoltare regională cu atragerea investiţiilor”, a specificat responsabilul.

Anatolie Rîşina a precizat că la ora actuală în satul Slobozia Mare din raionul Cahul se apropie de sfîrşit lucrările de construcţie a blocului administrativ al Rezervaţiei. ,,A mai rămas ca Consiliul local din satul Crihana Veche să voteze decizia cu privire la constituirea Rezervaţiei, după care preconizăm în iunie-iulie să finalizăm toată documentaţia necesară pentru crearea primei Rezervaţii a biosferei în R. Moldova”, a punctat managerul proiectului.

Proiectul ,,Consolidarea reţelei de arii naturale pentru protejarea biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării şi Prutului Inferior – Pan Nature” a fost lansat în anul 2013 şi are un buget de peste 2,2 milioane de euro.

Ultimele știri:
Articole Populare