4 C
Кахул
miercuri, noiembrie 29, 2023

Ziua lucrătorului medical și a farmacistului la Cahul

În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Istoria acestei zile datează încă din 1800, atunci cînd medicul american, Wiliamson Crawford Long, a folosit pentru prima dată anestezia într-o operaţie. Ulterior, pentru a marca acest eveniment fără precedent, autorităţile americane au declarat data de 30 martie – Zi Naţională a Medicilor.

În Republica Moldova,  Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului a fost instituită prin Decret prezidenţial în anul 1994 pentru a oferi ocazia de a onora, în mod oficial, oamenii care stau la straja sănătăţii publice.

13461200_1047334675349588_1907877835_oCu această ocazie, la Palatul de Cultură din Cahul a fost sărbătorită Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Pe scena Palatului au evoluat Corul ”Nicolae Știucă” și ansamblul de dansuri populare ”Izvoraş”. Totodată, participanții au avut ocazia să privească un film cu tematica istoriei medicinei din raionul Cahul și să ia parte la expoziția de pictură a elevilor de la Școala de Arte Plastice și Colegiului Industrial-Pedagogic din Cahul.

Cuvînt de felicitare au ținut Creciun Oleg, Groza Ion, Dandiș Nicolae, Malcov Anatolie, Hagioglo Alexandru, Chiriac Larisa, Batîr Dumitru și Lîsenco Vladimir.

În cadrul evenimentului, primarul orașului Cahul, Dandiș Nicolae,  a menționat că la inițiativa Directorului IMSP ”Spitalul Raional Cahul”, dl Malcov Anatolie, a fost conferit titlul ”Cetățean de onoare al or.Cahul” dnei Lorchin Natalia, șef secție terapie generală, medic – terapeut.

De asemenea, au fost înmînate diplome din partea Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, Consiliului Raional Cahul,  administrației IMSP ”Spitalul Raional Cahul”, Centrului Medicilor de Familie, Centrului de Sănătate Publică și alte instituții.

A fost ținut un minut de reculegere în memoria membrilor echipajului SMURD decedați la 2 iunie 2016 !

Ultimele știri:
Articole Populare